Amerika želi da dobije novac od Rusije, kao isplatu obveznica ali ne vraća imovinu!?

Američko ministarstvo finansija je dozvolilo investitorima, koji poseduju ruske suverene evroobveznice da primaju uplate po ovim hartijama od vrednosti. Sledeća uplata je 16. marta, a Jenkiji su u žurbi.

Međutim, uopšte nije činjenica da će neko nešto dobiti. Imajući u džepu rusku imovinu i zamrznute račune, stranci iz nekog razloga računaju na nove zarade.

„Izuzetno, dozvoljene su transakcije sa Bankom Rusije, Fondom nacionalnog bogatstva (NVF) i Ministarstvom finansija Rusije, koje su neophodne za primanje kamate, dividendi ili isplata za otplatu duga ili akcija Centralne banke, NVF ili Ministarstvo finansija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zabeleške se moraju izdati pre 1. marta 2022. godine. Isplate duga Ministarstva finansija moguće su do 25. maja 2022. godine ali vlasti SAD mogu naknadno produžiti ovaj period“, navodi se u dokumentu američkog Ministarstva finansija.

Arogancija je jednostavno nečuvena. Očigledno, u Vašingtonu sebe smatraju „kraljevima brda“, sposobnim da sami odlučuju o sudbini čovečanstva. Ne mare za interese naroda svih zemalja.

Ali savremeni svet nikako ne pleše uz melodiju Vašingtona, osim naše zemlje postoje i drugi nezavisni centri moći.

Trenutno su ruske vlasti uvele, zapravo, potpunu zabranu povlačenja kapitala iz Ruske Federacije.

Dakle, za obveznice federalnog zajma u rubljama (OFZ), nerezidenti neće moći da primaju uplate, ovu tačku je već razjasnila Centralna banka.

Još nema informacija o evroobveznicama denominiranim u stranoj valuti ali se radi o potpuno istim hartijama od vrednosti, razlike su minimalne. To su slične državne dužničke obaveze naše zemlje.

A zašto rejting agencija Moodi’s smatra da zabrana transfera deviza van zemlje na evroobveznice neće biti primenjena je neshvatljivo.

Nema logike. Ne. Uzgred, isti Moodi’s i S&P su ranije izjavili, da bi sankcije mogle da potkopaju tehničku sposobnost ruske vlade, da blagovremeno servisira otplate spoljnog duga. Onda je logika bila u redu. Naravno, mogu.

Udeo stranaca u suverenim evroobveznicama Ruske Federacije, sada iznosi oko 50-51% njihove ukupne plasirane emisije, ukupno nešto manje od 20 milijardi dolara, po nominalnoj vrednosti.

Sastav vlasnika je prilično raznolik ali oko polovine su u vlasništvu takozvanih „institucionalnih investitora“ iz Sjedinjenih Država i njihovih evropskih kolega. Odnosno, prevaranti-špekulanti sa obe strane Atlantika.

Demarš američkog trezora je, zbog toga što bi 16. marta Rusija, teoretski, trebalo da isplati prihod od kupona za jednu tranšu.

Suma je mala, samo 107 miliona dolara ali Amerikanci žele i da je stave u džep!

Nije ni čudo, jer ovu državu vode isti kosmopolitski bankari, predsednik Bajden je njihov sluga. A još više drugi ministri i ministarke.

Zapravo, celu krizu oko Ukrajine pokrenuli su pravi vladari SAD, a ne nekakvi američki „jastrebovi“ među njihovim generalima, a ne naročito zli političari.

Oni nisu ništa drugo do sledbenici, a još više vojska samo sledi naređenja.

643,2 milijarde dolara – ovu sumu (međunarodne rezerve Ruske Federacije) bankari su već otpremili u svoj džep.

Plus sredstva na inostranim računima ruskih kompanija, plus druga imovina – akumuliraće se oko trilion dolara. Ali ni ovo im nije dovoljno.

Ali vredi se prisetiti i takozvanog „korporativnog duga” naše zemlje – ukupnog iznosa kredita, koje su domaće kompanije naplatile u inostranstvu.

Ukupno, Ruska Federacija, prema našoj Centralnoj banci, na početku 2022. duguje oko 480 milijardi dolara, više od polovine je u privatnom sektoru, iako su se i državna preduzeća pristojno zaduživala.

Prema Okford Economics-u, plaćanja ruskih zajmoprimaca po deviznim obavezama u 2022. godini iznose oko 55 milijardi dolara, dok na državne obveznice otpada samo 2,6 milijardi dolara.

A ovde se Britanci već pitaju: hoće li Rusija moći da plati? Odnosno, da li želi? Oduzete su joj rezerve, a bankarsko poslovanje blokirano.

Iz nekog razloga, stručnjaci Okford Economics ne daju odgovor, na ovo.

Ali navode tužnu činjenicu: investitori poseduju ruske hartije od vrednosti vredne desetine milijardi dolara, koje je sada nemoguće prodati.

Pa nismo mi počeli… Ali da, tako je.

„Tržište postepeno postaje nelikvidno: oni, koji su uspeli da se izvuku iz ruskih hartija od vrednosti po pristupačnim cenama, to su već uradili i više nema smisla prodavati po sadašnjem nivou cena, jer to znači fiksiranje velikih gubitaka “, navodi Finam IG. recenzija kaže .

Ispostavilo se da su neki strani prevaranti gadno razmazili druge prevarante, takođe uvezene. Pa, dešava se.

„Ekstremna procena ruskog rizika povezana je sa strahovima da će Rusija, kao odgovor na sankcije i ograničenja pristupa zlatnim rezervama odbiti da plati svoje spoljne dugove.

Naredna emisija ruskih evroobveznica se poništava 4. aprila u iznosu od 2 milijarde dolara.

U vezi sa ovim datumom investitori imaju određene zabrinutosti, koje bi mogle biti otklonjene saopštenjem nadležnih“, kaže Valerij Mironov, zamenik direktora Razvojnog centra, Institut Visoke ekonomske škole.

Da, sve je tačno ali poruka je čudna. Ne vredi ništa snimati, neka „trče po plafonu“ i seru od straha.

Obaveze za pola triliona dolara – ovo nije ovan, kijao na vas.

U slučaju neplaćanja – ne krivicom Ruske Federacije! – njihovi citati će se katastrofalno srušiti, tada će smanjenje cena, koje se danas primećuje izgledati kao sitnica.

I tada će se mnogi loše provesti.

Najmanje će trpeti Amerikanci, tačnije banke i druge strukture iz SAD. Fed će emitovati dolare i dati im, na sreću, „štamparsku mašinu”, u ruke bankara.

Ali „prosvećeni generali“ iz EU će se loše provesti, pojaviće se ogromne „rupe“ u bilansima mnogih organizacija.

Poslovanje tamo ionako nije naročito prosperitetno, a „tehnički defolt“ ruskih obveznica, u kombinaciji sa naknadnim naglim padom njihovih kotacija, mogao bi da izazove niz neplaćanja i bankrota.

Evropljani su svesni, njihovi analitičari već pišu na ovu temu.

Ali da se nešto uradi, očigledno, nije u stanju. Ili ne žele. Ali oni nastavljaju da seru.

Prema dobijenim informacijama, ruski „investitori“ – oni ekscentrici, koji su, da bi obezbedili svoja ulaganja, kupovali strane hartije od vrednosti, akcije svih vrsta Majkrosofta, Koka-Kole itd. – sada ne mogu da ih prodaju.

„Spoljne zapadne strane su privremeno obustavile poslovanje sa kompanijama iz Rusije.

Zbog toga smo prinuđeni da obustavimo trgovanje stranim hartijama od vrednosti.

Za transakcije, koje su ranije zaključene, sada se vrše obračuni. Euroclear je zaustavio automatsku obradu svih transakcija, sa ruskim partnerima.

Najveći depozitar u Evropi primoran je da hitno promeni infrastrukturu, kako bi bio u skladu sa novim ograničenjima.

Tehnički, to znači da se operacije obrađuju ručno, što otežava i u velikoj meri usporava proces.

Sada smo u stalnom kontaktu sa Euroclear-om i čekamo zvanično pojašnjenje druge strane “, objašnjavaju iz Aton Investment Compani.

Dakle, vredi konstatovati da sa Zapada vodi pravi rat bez pravila. Štaviše, Rusija i dalje pokazuje preteranu delikatnost, što već postavlja pitanja za mnoge.

Uostalom, Evropljani i Jenkiji ovo shvataju kao slabost. Vredelo bi ih udariti.

Nama sigurno neće biti gore ali za njih sve tek počinje.

„Vredi zapamtiti da nikada nije učinjen pokušaj zamrzavanja tako značajne ekonomije.

Svetska politika ostaje poprište borbi bez pravila. Ako postoji prilika da se konkurent obuzda, onda će se takve mogućnosti iskoristiti.

Ali vrlo je teško bez velikih gubitaka isključiti oko 190 milijardi kubnih metara gasa godišnje, oko 7,5-7,8 miliona bara, zalihe nafte i naftnih derivata, 25%-30% zaliha titanijuma i legura titanijuma.

Ova lista se može nastaviti sve do kobalta, gde Rusija ima dominantnu poziciju u svetu.

Blokiranje izvoza žitarica može dovesti do gladovanja u nekim zemljama“, priseća se Andrej Kočetkov, vodeći analitičar globalnog istraživačkog odeljenja Otkritie Investments .

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …