Prvi zakukao Folcvagen… – Moskva nacionalizuje 60 zapadnih kompanija!

“Nemamo od čega da se krijemo. Radićemo sa svim stranim partnerima, koji to žele”

Folksvagen, Epl, Ikea, Majkrosoft, Šel, Mekdonalds, Porše i Tojota nalaze se na listi kompanija, koje će ruske vlasti, najverovatnije, nacionalizovati i predati na upravljanje lokalnom menadžmentu, javlja Izvestja.

Merama, koje će biti preduzete kada vlada i tužilaštvo donesu odluke, obuhvaćeno je 60 zapadnih kompanija, koje su od uvođenja sankcija Rusiji, zbog napada na Ukrajinu, obustavile rad.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odmah nakon što su te kompanije obustavile rad, ruska Inicijativa za zaštitu prava potrošača, zatražila je od vlade i tužilaštva da preduzmu odgovarajuće mere, u cilju zaštite prava potrošača.

Predlog da ruski menadžeri preuzmu upravljanje ovim kompanijama, piše Izvestja, podržao je i predsednik Vladimir Putin, navodeći da se“moraju štititi prava stranih investitora i partnera, koji nastavljaju da rade u Rusiji”.

“Nemamo od čega da se krijemo.

Radićemo sa svim stranim partnerima, koji to žele”, rekao je Putin.

Suštinski, ruski rukovodioci preuzeće upravljanje nad kompanijama, koje su napustile tržište te države i u kojima su stranci vlasnici najmanje, 25 odsto kapitala.

Putinov portparol, Dmitrij Peskov potvrdio je, da se razmatraju različiti modaliteti nacionalizacije ali da za sada, nema konačne odluke.

Direktor Volksvagena: Veća šteta za privredu zbog rata nego pandemije

Glavni izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila Volksvagen Herber Diess upozorio je, da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao da bude mnogo gori za evropsku privredu, nego pandemija koronavirusa, prenosi Financial Times.

Prekid u globalnim nabavnim lancima mogao bi dovesti do velikog povećanja cena, nestašice energije i inflacije, rekao je on.

To bi moglo biti veoma rizično za evropsku i nemačku privredu, upozorio je.

Smatra i da bi dugotrajni sukob u Ukrajini Evropu mogao dovesti do problema sa visokom inflacijom.

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, nemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima.

Nakon krize uzrokovane nestašicom čipova, novonastala situacija u Ukrajini u potpunosti je narušila snabdevanje delovima.

Proizvođači automobila, uključujući Volksvagen, BMW i Porše, imaju teškoća s nabavkom kablova za automobile, koje su dosada nabavljali u zapadnoj Ukrajini.

Ti pogoni su sada zatvoreni zbog ruske invazije, pa su proizvođači automobila prisiljeni da smanje proizvodnju.

Volksvagen obustavio poslovanje u Rusiji

Početkom meseca Volksvagen je zbog invazije na Ukrajinu obustavio poslovanje u Rusiji i izvoz vozila i prekinuo je proizvodnju u pogonima u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, podseća Rojters.

Upozorenje jednog od najpoznatijih poslovnih lidera na kontinentu dolazi dok zapadne vlade pojačavaju svoje ekonomske napore da kazne Rusiju, ključnog globalnog snabdevača robom, od gasa do paladijuma, za njenu invaziju na Ukrajinu.

Mediji su preneli da je Porše prva kompanija, koja će prekinuti proizvodnju svih modela automobila.

Volkswagen grupa takođe je pogođena i ona je  zbog nestašice delova već krenula sa obustavama u proizvodnji pojedinih delova, pa i modela automobila.

Borba.Info/BizLife

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …