Peking: Ništa neće stati na put nacionalnom ujedinjenju sa Tajvanom!

Kina je upozorila da nijedna strana sila ili vojska neće uspeti da se meša u pitanje Tajvana, upozoravajući da će se svaka zemlja koja pokuša da im ponudi vojnu podršku suočiti sa “posledicama”.

“Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine”, rekao je novinarima u petak portparol Ministarstva odbrane stariji pukovnik Tan Kefei.

“Niko i nikakva sila ne može da spreči Peking od potpunog nacionalnog ujedinjenja sa Tajvanom”, rekao je Tan i dodao da će svako ko to pokuša “na kraju trpeti najgore posledice“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Peking na Tajvan gleda, kao na otcepljenu provinciju – Tajvan se od kopnene Kine odvojio 1949. godine, kada su komunisti preuzeli vlast.

Kina je ranije upozorila Tajvan da bi njegova nastojanja da postane nezavisna država „značila rat”.

„Kina sada ima kapacitet ali neće lako započeti rat, jer će morati da uzme u obzir mnoge druge stvari”, rekao je ministar odbrane Tajvana pred parlamentarnim odborom, koji razmatra budžet od više milijardi dolara za rakete i ratne brodove.

Analitičari su upozorili da je Peking sve zabrinutiji da tajvanska vlada kreće ka formalnom proglašenju nezavisnosti i želi da odvrati predsednicu Cai Ina-ven od preduzimanja bilo kakvih koraka u tom pravcu.

Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949.

Peking je dugo pokušavao da ograniči međunarodne aktivnosti Tajvana i oba ova entiteta su se borila za uticaj u pacifičkom regionu.

Status Tajvana predstavlja crvenu liniju za Peking, jer ga smatra svojim „unutrašnjim pitanjem” – kao i Hongkong.

Napetosti su povećane poslednjih godina i Peking nije isključio upotrebu sile za povratak ovog ostrva pod svoje okrilje.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven je u više navrata izjavila da Kina treba da poštuje volju stanovnika ovog ostrva.

Iako Tajvan zvanično priznaje samo nekolicina država, njegova demokratski izabrana vlada ima jake ekonomske i neformalne veze sa mnogim zemljama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …