Padaju negativni rekordi, “kao zrele kruške” – Nagli skok cena čelika u Evropi!

Cene čelika u Evropi dostižu rekorde usred antiruskih sankcija u vezi sa vojnom specijalnom operacijom u Ukrajini. Ovo prenosi Rojters.

Izveštava se da je u protekle tri nedelje, cena toplo valjanih čeličnih limova na evropskom tržištu porasla za 40%.

To se dogodilo, zbog smanjenja isporuke valjanih proizvoda iz Ukrajine i zabrane isporuke proizvoda ruskih metalurga, kao rezultat uvođenja ekonomskih sankcija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Cene će nastaviti da rastu u kratkom roku.

Predviđamo da će cene ponovo skočiti do kraja ovog meseca i u aprilu“, kaže Kaie Aiub, analitičar konsultantske kuće MEPS International.

Pored pada od 20% uvoza valjanih proizvoda, koji je dolazio iz Rusije i Ukrajine, poskupljenju čelika je doprinelo i povećanje cena energenata, zbog čega su i evropski čeličani bili prinuđeni, da podižu prodajne cene svojih proizvoda.

Treba napomenuti, da je uprkos činjenici, da su cene čelika širom sveta porasle, dinamika cena u Evropi oborila je sve rekorde.

Cene u Severnoj Americi i Kini takođe su porasle ali znatno manje, za oko 7-8%.

Ovo, uz rastuće cene energenata, čini evropsku robu nekonkurentnom na svetskim tržištima, što samo pogoršava stanje privrede EU, gurajući Evropu, ka totalnoj krizi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Bošnjačka vojna industrija utrostručila proizvodnju, naoružavajući Izrael!

Navodno štiteći bosanske muslimane, Zapad želi da prikrije očigledan genicid, nad slobodarskim i hrabrim Palestincima. …