Šolc šokiran Putinovom odlukom, da se gas plaća u rubljama!

Nemački kancelar Olaf Šolc je, komentarišući odluku Ruske Federacije da prebaci plaćanja za ruski gas u rublje, primetio da su u ugovorima naznačene i druge valute, „uglavnom evro i dolar“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu rekao da Rusija prebacuje plaćanja za isporuke gasa neprijateljskim zemljama u rublje, da nema smisla isporučivati rusku robu EU i SAD i primati plaćanje u njihovoj valuti.

Istovremeno, planira se nastavak isporuka u obimu i po cenama utvrđenim ranije zaključenim ugovorima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija snabdeva Evropu sa oko 40% ukupnog gasa koji potroši.

„Pre svega, pokušavamo da u našem pregledu (ugovora) budemo sigurni da je ono, što do sada znamo zasnovano na činjenici, da svuda postoje čvrsti ugovori, u kojima je valuta, u kojoj se vrši plaćanje, deo ugovora.

I ovo je ono što je sada na snazi. A tu je uglavnom evro ili dolar.

Moramo poći od toga“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka lidera G7, odgovarajući na pitanje, da li će odluka Rusije dovesti do aktivnije rasprave o odbijanju uvoza RF gasa.

Kancelarka je dalje napomenula da su sankcije koje je EU usvojila protiv Ruske Federacije pažljivo pripremane, zemlje su pažljivo razgovarale, koje će sankcije imati najveći efekat.

„Vidimo da su ove mere veoma efikasne i stalno ih razvijamo, pokušavajući da sprečimo da budu zaobiđene…

Međutim, bila je veoma svesna odluka, da zbog postojeće ekonomske strukture i veoma velike zavisnosti od neke zemlje, koje se bave određenim uvozom nafte, gasa ili uglja, ne čine ovaj uvoz delom režima sankcija“, rekao je Šolc.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …