Kremlj pozvao Briselske političare da i oni prate sudbinu Medvedčuka!

Kremlj će pratiti sudbinu Viktora Medvedčuka, lidera ukrajinske opozicione partije Platforma – Za život i pozvati evropske političare da to učine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Ovo je ista situacija i ovde je umesno očekivati da će zaustaviti predstavnike kijevskog režima da progone čoveka, zbog njegovih političkih stavova“, rekao je on.

Peskov je sve što se dešava sa Medvedčukom nazvao živopisnom ilustracijom, kakav je kijevski režim.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, tužba protiv šefa opozicione stranke je politički motivisana i isforsirana.

Portparol Kremlja je dodao da se ukrajinski političar uvek zalagao za normalne, obostrano korisne i partnerske odnose sa Rusijom.

Ova pozicija je bila otvorena, a opozicionar nije vodio zakulisne odnose sa Moskvom.

„Uzgred, kada bi se u jednom trenutku ove njegove ideje, ideje njegove partije, uzele u obzir i bile osnova državne politike Ukrajine, onda ne bi bilo vojne operacije“, dodao je Peskov.

Govoreći o predlogu Ukrajine da se Medvedčuk razmeni za vojno osoblje, portparol Kremlja je podsetio da političar nije državljanin Rusije i da nema nikakve veze sa specijalnom operacijom.

Takođe je nepoznato da li on sam želi učešće Moskve u rešavanju ove situacije.

Istovremeno, pres-sekretar je zahvalio Medvedčuku na njegovom učešću u organizovanju razmene pritvorenika i rešavanju humanitarnih pitanja u proteklih nekoliko godina.

Služba bezbednosti Ukrajine je u utorak prijavila pritvor Medvedčuka, koji je, prema rečima tužilaca, nestao krajem februara.

Predsednik Vladimir Zelenski ponudio je Rusiji da zameni političara za zarobljene Ukrajince.

Prema rečima člana međunarodnog komiteta Saveta federacije Sergeja Cekova, Medvedčuk je mogao da bude priveden pre više od mesec dana, a sve to vreme, držan je kao talac.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.

Predsednik Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi, koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu, od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …