Le Pen želi da Francuska izađe iz integrisane komande NATO-a, podržava veze između NATO-a i Rusije! – VIDEO

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen u sredu je podržala bliže veze između NATO-a i Rusije, dodajući da će Pariz ponovo napustiti vojnu komandu alijanse, koju predvode SAD, ako ona dobije mesto predsednika.

Le Pen, koja će se 24. aprila suočiti sa predsednikom Emanuelom Makronom u drugom krugu, rekla je da bi trebalo da dođe do „strateškog približavanja“ između NATO-a i Rusije kada se završi rat, koji je Moskva pokrenula protiv Ukrajine.

„Čim se rusko-ukrajinski rat završi i bude rešen mirovnim sporazumom, pozvaću na sprovođenje strateškog približavanja NATO-a i Rusije“, rekla je Le Penova na konferenciji za novinare, prepunoj međunarodnih novinara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Konferencija za novinare u sredu, samo 11 dana uoči drugog kruga francuskog predsednika 2022. godine, naglašena je kao glavna spoljnopolitička obraćanja za kandidata krajnje desnice, koji nema prethodnog iskustva u vladi ili međunarodnim poslovima.

Pobeda Le Penove u drugom krugu od 24. aprila, odjeknula bi Evropom i preko Atlantika, postavljajući dubokog evroskeptika u Jelisejsku predsedničku palatu i nekoga, ko je dugo iskazivao divljenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Promenio stav prema Putinovoj Rusiji

Pre pet godina, pre nego što se suočila sa Makronom u drugom krugu predsedničkih izbora 2017, koji je teško izgubila, Putin je ugostio Le Pen u Kremlju raširenih ruku.

Ona je tada sa divljenjem izjavila, da deli iste vrednosti, kao Putin i da se sa njim, tada predsednikom SAD Donaldom Trampom i njom na čelu, javlja „novi svetski poredak“.

Le Pen je promenila stav prema Rusiji, od rata u Ukrajini i rekla da je „nezavisna“, od bilo koje strane nacije.

Konferenciju za novinare, osmišljenu da predstavi Le Pen kao kredibilnu figuru na globalnoj sceni, nakratko je prekinuo demonstrant, koji je mahao slikom Le Pen i Putina u obliku srca, koju su čuvari brzo izvukli.

Le Pen je naglasila da bi bolje veze sa Rusijom takođe sprečile Moskvu, da se previše približi Kini, napominjući da ponavlja argument, koji je Makron izneo u prošlosti.

„Ovo je u interesu Francuske i Evrope ali mislim i da Sjedinjene Države, koje nemaju interesa da vide bliske kinesko-ruske odnose“, rekla je Le Pen.

Ona je takođe ponovo potvrdila svoju nameru da ponovi korak Francuske iz 1966. godine, da napusti integrisanu vojnu komandu NATO-a, dok se i dalje pridržava njenog ključnog člana 5, o međusobnoj zaštiti.

„Ne bih stavila naše trupe ni pod integrisanu komandu NATO-a, ni pod buduću evropsku komandu“, rekla je ona i dodala da odbija, bilo kakvu „podvrgnutost američkom protektoratu“.

Kraj zajedničkih francusko-nemačkih vojnih programa

Le Pen je takođe rekla da želi da zadrži bliske odnose sa Nemačkom ali je upozorila da postoje strateške razlike između njih dve, što bi značilo da se prekine niz zajedničkih francusko-nemačkih vojnih programa.

Ona je bila posebno kritična prema bliskim bilateralnim vezama, koje je stvorio njen politički rival i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Nastavila bih… pomirenje bez praćenja Makron-Merkelove modela francuskog slepila prema Berlinu“, rekla je ona, misleći na bivšeg Nemca.

Britanci su se ‘rešili’ ‘briselske birokratije’

Što se tiče Evrope, Le Pen je jasno stavila do znanja da bilo kakav „Frekzit“ na liniji izlaska Britanije iz EU nije na njenom dnevnom redu.

Ali ona je tvrdila da se francuska predviđanja da će Bregzit pokazati „kataklizma za Engleze” nisu obistinila.

Britanci su se oslobodili briselske birokratije, koju nikada nisu mogli da podnesu, da bi prešli na ambiciozni projekat globalne Britanije“, rekla je ona.

Ali dodala je: „Ovo nije naš projekat. Želimo da reformišemo EU iznutra.“

U toku kampanje za 2022. Le Penova je odustala od svojih nepopularnih predloga da napusti evro ili napusti EU.

„Niko nije protiv Evrope“, rekla je ona. „Ne bih prestala da plaćam doprinos Francuske EU, želim da ga umanjim.

 

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …