Iako je viđen u blizini, američki špijunski avion “Posejdon”, nema nikakve veze sa eksplozijom na ruskoj krstarici “Moskva”!

Američki avion Boing P-8 Posejdon, takođe namenjen za pomorsko izviđanje, viđen je nedaleko od raketne krstarice Moskva na dan incidenta, koji je izazvao požar i evakuaciju posade sa broda.

Korisnici resursa Flightradar, koji omogućava praćenje kretanja aviona u realnom vremenu, primetili su sumnjivu aktivnost protivpodmorničkog izviđačkog aviona Posejdon.

Ovaj avion je pretežno u upotrebi u Sjedinjenim Državama i opremljen je sistemima za pretragu i izviđanje, koji su dizajnirani da utvrde lokaciju površinskih brodova, kao i raketnog naoružanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bio je to Posejdon 13. aprila 2022. oko 19 časova, koji je bio 70 kilometara od raketne krstarice Moskva, koja je letela u vazdušnom prostoru Rumunije.

Nemoguće je tačno utvrditi umešanost letelice u oštećenje broda Crnomorske flote.

Podsetimo, uveče 13. aprila 2022. godine u ukrajinskim medijima pojavili su se izveštaji da su rakete Neptun, pogodile raketnu krstaricu Moskva, koja učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriji zemlje.

Razni izvori govorili su o poplavi ili eksploziji, koja je izazvala smrt broda.

Međutim, ova informacija nije potvrđena.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije dalo zvaničan komentar o ovom pitanju, potvrđujući eksploziju na brodu usled detonacije municije i evakuaciju posade.

Prema rečima portparola ministarstva odbrane, brod je na površini i biće odvučen u luku, kako bi se ispitali uzroci i okolnosti incidenta.

Činjenica prisustva američkog obaveštajca u vazduhu u ovom slučaju, ništa ne potvrđuje, niti opovrgava.

Avioni i bespilotne letelice zemalja NATO-a pokazuju pojačano interesovanje za zonu specijalne vojne operacije, uključujući Crno more, gde se nalazi grupacija brodova Ratne mornarice Rusije, blokirajući ukrajinske luke.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Fon der Lajen: Ako Rusija pobedi u Ukrajini…

Pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu promeniće tok istorije u Evropskoj uniji koja u slučaju nikada …