Novak: Evropa može da preživi, ne više od 6 meseci, bez ruskog gasa

Evropa će moći bez ruskog gasa ne duže od šest meseci, nakon čega će evropska privreda značajno osetiti negativan uticaj odbijanja, rekao je agenciji Alfred Kammer, šef evropskog odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) France Presse.

„Narednih šest meseci Evropa, može da živi sa potpunim isključenjem (od ruskog gasa).

Istovremeno, ako bi gašenje trajalo do zime ili čak duže, to bi imalo značajne negativne posledice (po evropsku ekonomiju)“, – navodi Cummerova agencija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, ne postoji jedan način da se utiče na situaciju – potreban je set mera.

Dakle, prema njegovim rečima, jedna od mera je traženje alternativnih izvora snabdevanja, što je jedan broj zemalja već započeo.

Kamer je takođe napomenuo da potrošači mogu, zauzvrat, da smanje potrošnju energije, kako bi „unapred uskladištili gas“ i ublažili efekat mogućeg daljeg gašenja.

Zapadne zemlje najavile su seriju novih sankcija Ruskoj Federaciji zbog Ukrajine, a u Evropi su sve glasnije zvučale izjave o potrebi smanjenja zavisnosti od ruskih energenata.

Kurs odbijanja isporuke nafte i gasa iz Ruske Federacije aktivno podržavaju Sjedinjene Države, koje pozivaju alternativne proizvođače, da povećaju svoju proizvodnju.

Zamenik premijera Ruske Federacije Aleksandar Novak je ranije primetio, da je čak i samo razgovor o odbijanju ruske nafte u Evropi, negativna stvar za tržište, reaguje on.

Prema njegovim rečima, bez ruske nafte i gasa će se svet urušiti, a cene će biti nepredvidive.

Odbijanje ruske nafte i gasa imaće ogromne posledice po evropsku i svetsku privredu, rekao je Dmitrij Biričevski, direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema njegovim rečima, Evropa je veoma zavisna od ruskog gasa i nafte.

Čak i ako pređe na potpunu uštedu, pronađe dobavljače u drugim regionima sveta i pređe na obnovljive izvore energije, „u najidealnijem scenariju“ će moći, da zameni samo 80 odsto energetskih resursa, rekao je on, ističući da će u stvarnosti još manje.

Stručnjaci su sigurni da povećanje cena energenata u martu na rekordne nivoe izazvano sankcijama Ruskoj Federaciji nije granica, rekao je ranije Novak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …