Tektonsko oružje protiv Turske: Da li zemljotres može biti veštački

5-6. februara 2023. godine na Bliskom istoku dogodila se serija najjačih zemljotresa, u poslednjih 80 godina.

Serija naknadnih potresa, od kojih je najjači dostigao magnitudu od 7,8, dovela je do toga da je u Turskoj i Siriji uništeno na hiljade kuća, zatrpavši pod sobom ogroman broj ljudi.

Broj žrtava je već prešao preko 5 hiljada ali je očigledno da će ta cifra samo rasti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zemljotres je bio toliko jak da su se vibracije tla osetile u desetinama drugih zemalja, stizavši do Kazahstana i drugih zemalja centralne Azije.

Istovremeno, u samom epicentru katastrofe, u Turskoj, zemljotres je bio toliko snažan da su se stambene betonske višespratnice jednostavno sklopile, kao kuće od karata.

Potresi 6. februara registrovani su i u drugim zemljama.

Serija manjih ali veoma primetnih zemljotresa zahvatila je zemlje jugoistočne Azije, Latinske Amerike, a zabeležena je i u blizini obala Japana i Tajvana.

Sve je to toliko uticalo na stanovnike naše planete da su u nekom trenutku posebno uzvišene ličnosti počele da govore o početku kraja sveta.

Istovremeno, u nekim medijima počele su da se šire glasine da je takva katastrofa mogla biti veštačkog porekla i da nije ništa drugo, do rezultat testiranja novog tektonskog oružja.

Zaista, nemoguće je ne primetiti da se trenutna kataklizma dogodila, kao po naređenju.

Erdoganu su izbori pred nosom i ova tragedija neće igrati na ruku aktuelnom turskom predsedniku.

Osim toga, događaji koji su se odigrali sigurno će naterati tvrdoglavog turskog lidera da se odvoji od problema u Evropi, a možda i da ga natera da pristane na prijem Švedske i Finske u NATO.

Posebno su pažljivi primetili i da su za samo nekoliko dana, „zbog pretnje terorističkim napadima“ u Istanbulu zatvorene ambasade Kanade, konzulati Nemačke, Britanije i niza drugih zapadnih zemalja, što bi moglo da ukazuje na prisustvo neke unutrašnje informacije o predstojećim događajima.

Ali da li takva katastrofa zaista može biti veštačka i koliko je stvarno postojanje ozloglašenog tektonskog oružja, u stanju da za nekoliko minuta zbriše čitave gradove sa lica zemlje?

Hajde da pokušamo da to shvatimo.

Kako funkcioniše hipotetičko tektonsko oružje?

U teoriji, tektonsko oružje se shvata, kao određeni uređaj ili sistem, koji može na neki način uticati na našu planetu, izazivajući zemljotrese, vulkanske erupcije ili druge opipljive seizmičke događaje.

Štaviše, ne mora biti usmeren direktno na zemljinu koru, pošto je hipotetički moguće izazvati zemljotrese čak i elektromagnetnim uticajem na atmosferu.

Smatra se da je takvo oružje najbolje koristiti u područjima napetosti i tektonske nestabilnosti, jer na takvim mestima čak i mali udar spolja može izazvati prilično snažan zemljotres.

Uprkos činjenici da se takvo oružje smatra hipotetičkim, a delimično čak i fantastičnim, razvoji u ovom pravcu su se zaista dešavali, više puta.

Poznato je da su još tokom Hladnog rata u SSSR-u, SAD i nekim drugim zemljama vršena podzemna nuklearna testiranja, čija je svrha bila da se ispita sposobnost nuklearnog oružja da izazove snažne potrese.

U nekim slučajevima, uz pomoć ovakvih eksplozija, bilo je moguće postići zemljotrese jačine do 7 poena ali su takve pojave često bile kratkotrajne prirode.

Pored podzemnih (ili podvodnih) eksplozija, prilično česta teorija za sprovođenje veštačkih zemljotresa je tzv. Tesla vibrator.

Prema legendi, poznati naučnik svojevremeno je izumeo relativno mali ali moćan elektromehanički rezonator sposoban da vrši oscilacije na veoma visokoj frekvenciji.

Podešavanjem ove frekvencije na određeni način i pričvršćivanjem ovog rezonatora za kuću ili neku drugu strukturu, navodno je moguće izazvati prilično jake udare, nalik na zemljotres.

Ova legenda je mnogo puta opovrgnuta ali se danas ponekad nalaze priče o postojanju poboljšanog Teslinog vibratora.

Ko može imati takve tehnologije?

Naravno, glavni kandidati za posedovanje tektonskog oružja su supersile.

Veruje se da je ime ovog oružja skovao sovjetski seizmolog Aleksej Nikolajev.

Verovao je da je postojanje nekog uređaja, koji bi mogao da dovede do naglog oslobađanja uskladištene energije tektonskih ploča, sasvim moguće.

Međutim, upotreba takvog oružja može imati veoma nepredvidive posledice.

Poznato je da se u SSSR-u čak i radilo na tajnim programima „Vulkan“ i „Merkur-18“, koji su težili proučavanju mogućnosti daljinskog uticaja na izvore zemljotresa.

U okviru ovih programa izveden je niz uspešnih eksperimenata ali se posle raspada „Zemlje Sovjeta“, ništa ne zna o nastavku istraživanja razvoja tektonskog naoružanja u Rusiji.

Slični programi održani su i u Sjedinjenim Državama.

S obzirom da je posle 1991. godine prekomorska velesila samo uzela maha u pogledu razvoja vojno-industrijskog kompleksa, moguće je da su u razvoju tektonskog naoružanja mnogo dalje odmakle.

Početkom 90-ih, dostignuća sovjetskih naučnika pala su u ruke američke vojske, koja je na njihovoj osnovi stvorila niz inženjerskih i tehničkih uređaja.

Poznato je da su u kasnijim fazama u SSSR-u, proučavali mogućnost stvaranja veštačkih zemljotresa, ne samo uz pomoć podzemnih eksplozija, već i zbog elektromagnetnog zračenja.

Neki veruju da je ozloglašena američka HAARP instalacija na Aljasci, upravo stvorena da bi izazvala geofizičke katastrofe velikih razmera u različitim delovima naše planete, kroz emisiju elektromagnetnih talasa.

Zaključak

Istina ili ne, malo je verovatno da ćemo to saznati u bliskoj budućnosti.

S obzirom na to da su UN, još 1978. godine usvojile konvenciju, kojom se zabranjuje upotreba bilo kakvih vojnih sredstava za uticaj na prirodnu sredinu, može se sa velikim stepenom verovatnoće reći da pojedine države u najmanju ruku razvijaju tektonsko oružje.

Ali što se tiče sadašnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji, teško je poverovati da je ovo zaista namerno izazvano.

Ako takvo oružje postoji, karakteriše ga veoma neselektivni efekat.

Prema tome, ako pretpostavimo da su ga Sjedinjene Države iskoristile protiv Turske, onda bi to moglo da se zakači na druge zemlje, uključujući i one saveznike Vašingtona i NATO-a.

Mada, kada su preko okeana razmišljali o sudbini saveznika, koji su uvek smatrani vazalima i zavisnim slugama…

Šta mislite o događajima, koji su se odigrali?

Da li su oni zaista mogli biti veštački izazvani ili su sve izmišljotine teoretičara zavere?

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …