Rusija spremna da pređe na plan B! – Evo zašto je katarski ministar odbio Evropu za plin…

Ukoliko evropski kupci ruske nafte odbiju dalju saradnju i prestanu da kupuju sirovine od Ruske Federacije, Kremlj ima plan „B“ o tome, kako se nositi sa oslobođenim količinama crnog zlata.

Ovo je novinarima izvestio zvanični predstavnik predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, prema kome, pored Evrope, u svetu postoje i druga tržišta, na kojima Rusija može da prodaje naftu.

Na primer, sada Moskva razmatra mogućnost preusmeravanja izvezene nafte u jugoistočnu Aziju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ne može se isključiti da će neki tomovi ispasti“, rekao je Peskov, a prenosi Tsargrad TV kanal.

– Ali još jednom ponavljamo da je ipak svetsko tržište višestruko od evropskog.

Iako je, naravno, evropsko tržište vrhunsko.”

Komentarišući ove reči Dmitrija Peskova, Igor Juškov, analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, rekao je u intervjuu za TV kanal, da ako Rusija pronađe, gde da proda svoju naftu, onda će zapadne zemlje imati velikih problema, da pronađu zamenu za ruske zalihe.

Ukoliko zapadne zemlje odluče, da potpuno odustanu od kupovine nafte, od Rusije, jednostavno neće imati gde da nađu potrebne količine sirovina, pošto druge države, neće moći toliko da povećaju sopstvenu proizvodnju nafte.

Jedan broj zemalja, podsetio je Juškov, hronično zaostaje za svojim planovima za proizvodnju nafte u okviru sporazuma OPEK+.

Dakle, prema njegovim rečima, Angola ne radi svoje kvote.

I druge zemlje, koje bi mogle da povećaju proizvodnju nafte – to su države Arabija i Persijski zaliv – već su blizu količinama, koje su proizvele pre početka pandemije korona virusa.

„Sam sporazum OPEK+ je zapravo proračunat do maja.

Još samo par meseci i to je to. I oni će dostići nivo pre pandemije.

Da li će oni dalje povećati obim proizvodnje, veliko je pitanje“, tvrdi energetski stručnjak.

Čak i ako SAD odluče da uklone Iran iz sankcija, kako bi od njega kupovale naftu, to neće spasiti situaciju.

Teheran, prema Juškovu, jednostavno nije u stanju da zameni sve opadajuće količine ruske nafte na svetskom tržištu.

Podsetimo, ranije su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija najavile da će uložiti sve napore da smanje sopstvenu zavisnost od ruskih energetskih resursa – nafte i prirodnog gasa.

Kako je ovom prilikom rekao ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al Mazrui, nafta koju proizvodi Rusija je neophodna za svetsko energetsko tržište, jer nijedan drugi proizvođač, ne može da je zameni.

Sličnu izjavu dao je i katarski ministar energetike Saad bin Šarid al Kabi, koji je istakao da Katar neće moći da pomogne Evropi, oko zamene ruskog gasa, jer na Rusku Federaciju otpada 30-40% ukupne potrošnje plavog goriva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …