Građani se digli na ustanak u Francuskoj, posle ubistva tinejdžera, od strane policije… – VIDEO

Francuska je zaustavila sav javni prevoz širom zemlje, počevši od sinoć, pošto je 40.000 federalnih i lokalnih policajaca raspoređeno širom zemlje u nadi da će ugušiti proteste i nemire širom zemlje, koji traju već skoro 2 dana, zbog pucnjave u kojoj je ubijen 17-godišnji tinejdžer, koji je pokušavao da pobegne od policije u automobilu.

Izgrednici su sinoć počeli da gađaju brojne vladine zgrade, uključujući gradske kuće, škole i policijske stanice, pri čemu je najmanje 170 demonstranata do sada uhapšeno, dok je najmanje 180 policajaca povređeno samo sinoć.

Nakon tragične pogibije 17-godišnjeg Nahela kod Pariza, mnogi zahtevaju reformu policije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tokom 2022. u Francuskoj je u saobraćajnim kontrolama ubijeno 13 osoba.

Da li organi reda i mira imaju problem s nasiljem?

Zvuk brojnih sirena bio je znak da se radi o velikoj policijskoj akciji. U četvrtak popodne (29. jun) u Nanteru je bilo napeto.

Ulice tog pariskog predgrađa preplavili su ljudi koji tuguju.

Mnogi od njih nosili su bijele majica s natpiso “Pravda za Nahela”. Sedamnaestogodišnjak je ustreljen u utorak prepodne tokom jedne rutinske kontrole saobraćaja.

Na njega je pucao policajac. Iz neposredne blizine.

Protiv tog policajca je u četvrtak i zvanično pokrenut istražni postupak. Kako je objavilo Državno tužilaštvo, on se trenutno nalazi u istražnom pritvoru i tereti se za nehotično ubistvo. Francuski predsednik Emanuel Makron taj je događaj nazvao “neoprostivim”.

Nakon tragedije, usledile su tri noći žestokih sukoba – i to ne samo u predgrađima Pariza.

Izgrednici su gađali policajce pirotehničkim sredstvima, palili su automobile i kante za smeće, a vatru su podmetali i u neke državne institucije.

Nakon posmrtnog marša, koji je protekao uglavnom mirno, u Nanteru su se nastavili neredi.

Pritom je zapaljena i filijala jedne banke, a vatra se proširila i na kancelarijske prostorije iznad nje. Vatrogasci su ipak uspeli da ugase vatru, pre nego što je požar ugrozio ljudske živote.

Kako bi osigurao red i mir, ministar unutrašnjih poslova je za noć sa četvrtka na petak u čitavoj Francuskoj angažovao 40.000 policajaca.

Ponovno je zabeleženo nekoliko stotina hapšenja – spominje se brojka od najmanje 667 uhapšenih, od toga 242 samo na širem području Pariza.

“U svakom trenutku možemo da umremo”

“Toliko mi je žao zbog porodice tog dečaka, čitav život je bio pred njim”, kaže jedan komšija za DW. Drugi u tome vidi dokaz da u Francuskoj generalno postoje problemi: “Živimo u zemlji u kojoj nismo bezbedni. Kad izađemo, u svakom trenutku možemo da umremo.

Živimo u Francuskoj, zemlji koja navodno proklamuje slobodu, jednakost i bratstvo ali od toga nije ostalo ništa. Pravila sada diktira policija, a ona radi šta hoće.

Ako odluče da nekoga ubiju, onda to i urade.” I nije ovaj čovek jedini koji u svemu što se sada događa vidi odraz osnovnih problema u zemlji.

Aktivisti za poštovanje ljudskih prava zahtevaju odgovore na neka pitanja koja se tiču načina na koji funkcioniše rad policije u Francuskoj.

Za Evropsku mrežu protiv rasizma (ENAR), smrt Nahela, koji je očigledno bio severnoafričkog porekla, otvara “hitna pitanja o preteranoj upotrebi nasilja od strane čuvara zakona”, posebno prema onim grupama koje se, kako kažu, suočavaju s rasističkim klišeima.

U saopštenju na upit DW, ENAR je pozvao francusku vladu da “deluje bez odlaganja, kako bi reagovala na zabrinutost organizacija civilnog društva, odnosno organizacija koje promovišu ljudska prava po pitanju nekažnjavanja i rasističkog policijskog delovanja u Francuskoj”.

Kako funkcioniše policija?

Politikolog Žak de Majlar sa Univerziteta Versaj-San-Kventin 2022. je objavio knjigu “Komparativni policijski rad”.

Za DW kaže da je smrt 17-godišnjeg Nahela deo jednog šireg trenda: “Ključni element situacije u Francuskoj jeste pogoršavanje odnosa između policije i mladih muškaraca radničke klase, koji pripadaju etničkim manjinama.”

“Kada se radi o javnom redu, policija poslednjih godina bez sumnje deluje odlučnije”, dodaje De Majlar.

Jednim zakonom iz 2017. su, kako napominje stručnjak, ublažene restrikcije vezane za postupanje policije u slučaju da neko vozilo, odnosno vozač, žele da pobegnu.

Konkretno se radi o pravilima kada policija sme da puca.

Tokom prošle godine, 13 osoba je stradalo u okviru rutinskih saobraćajnih kontrola. To je negativni rekord.

DW

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

The Washington Post: “Znaš ono kao pomoć Ukrajini, a nije pomoć Ukrajini, već Americi”!

Donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu zapravo je usmereno, na otvaranje novih radnih …