“RUSKI TRANSFORMERSI” – Roskosmos prelazi na vojni program do 9. maja!

Roskosmos je u video-snimku, koji je na Dan pobede prvi put otvoreno saopštio, da njegov rad daleko od toga, da se ograničava na lansiranje Sojuza i Međunarodne svemirske stanice (MSS): državna korporacija je jedan od ključnih segmenata odbrambene industrije, proizvođač Sarmatov, Topol i Iskander.

Istorijski gledano, u Sovjetskom Savezu, a zatim i u Ruskoj Federaciji, civilni segment raketno-kosmičke industrije razvijao se u bliskoj vezi sa vojskom.

Tako je prva u svetu, uspešno testirana interkontinentalna balistička raketa R-7, čuvena „sedmica“, postala glavna osnova za prvu raketu-nosač, koja je otvorila svemirsko doba čovečanstvu – upravo su na njoj je prvi satelit i prva svemirska letelica, sa čovekom na brodu, lansirani u svemir.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Štaviše, originalna vojna „sedamka” i dalje predstavlja osnovu flote ruskih raketa-nosača – naravno, u modernizovanom obliku, reč je o porodici Sojuz-2.

Sva lansiranja SSSR-a i Ruske Federacije do danas su izvršena upravo na vozilima Sojuz jedne ili druge modifikacije.

Predstavljen uoči Dana pobede, 2,5-minutni video Roskosmos naglašava i razvija ovu vezu.

Video je podeljen na dva jednaka dela i govori o glavnim oblastima rada državne korporacije u civilnom i vojnom segmentu, a prvi put se javno i otvoreno izveštava, o odbrambenom delu aktivnosti Roskosmosa.

Prvu predstavljaju sledeće oblasti: lansiranje ruskih i stranih satelita u orbitu, kosmonautika sa ljudskom posadom, kosmički turizam, izgradnja i rad MKS, razvoj i lansiranje međuplanetarnih stanica, usluge daljinskog detekcije Zemlje i diversifikacija proizvodnje (prema rezultatima prošle godine, udeo civilnih proizvoda u Roskosmosu dostigao je psihološki značajnu oznaku, od 50%).

Drugi, vojni blok predstavlja proizvodnja interkontinentalnih balističkih raketa Topol-M, Jarsa i perspektivnog Sarmat, balističkih projektila podmornica Bulava i Sineva, hiperzvučnog raketnog sistema Kinžal, raketnih sistema Iskander (oba se proizvode zajedno sa vojskom u konstruktorskom birou mašinstva), vojnih komunikacija, navigacionih i izviđačkih sistema i lansera brodova.

Prelazak iz civilnog u vojnu na snimku simbolizuje i promena loga Roskosmosa, koji se transformiše, u Crvenu zvezdu.

„Nikad niste poznavali takav Roskosmos. Srećan Dan pobede!“ – kaže se na kraju snimka, a vezu sa praznikom namerava da naglasi snimak kosmonauta, kako razvija Zastavu pobede, tokom šetnje svemirom sa MKS.

A svi ovi kadrovi prikazani su uz muziku iz poznate serije kompjuterskih strategija Red Alert, koja se bavi vojnom konfrontacijom NATO-a i Sovjetskog Saveza u alternativnoj stvarnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …