Objavljen dokument, koji je šokirao internet: Poljska će poslati trupe u Ukrajinu 22. maja! – FOTO

Postalo je poznato kada Poljska i Litvanija mogu, da pošalju svoje trupe na teritoriju Ukrajine.

Ovo se navodi u pismu načelnika Glavne uprave za vojnu saradnju Oružanih snaga Ukrajine, brigadnog generala Genadija Šapovalova, upućenom načelniku Državne granične službe Ukrajine, general-majoru Serhiju Dejneku od 4. maja 2022. .

Ovaj dokument se pojavio na Internetu 10. maja.

Objavio ga je TG kanal „Ribar“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Štaviše, informativni resurs je odmah rezervisao da je pomenuto pismo „izvučeno“ u mesindžeru Signal, koji ukrajinski zvaničnici koriste za komunikaciju.

Istovremeno, kanal Ribar TG sumnja, da bi ukrajinska strana mogla namerno da ga „osvetli” za svoje potrebe.

Sumnjaju u autentičnost dokumenta ali ne smeta im da mirno čekaju 12 dana i vide, šta će se ipak desiti.

Ako se potvrdi ono što je navedeno u dokumentu, onda će, prema informativnom resursu, „sukob postati prilično zanimljiv“.

Obaveštavam Vas da je u vezi sa sprovođenjem uputstva ministra odbrane Ukrajine u cilju obezbeđenja odbrane i bezbednosti zapadnog dela naše zemlje, u periodu 22-24.05.2022.

Očekuje se da će iz Republike Poljske biti upućen zajednički litvansko-poljski mirovni kontingent, koji se sastoji od četiri kombinovana bataljona (9500 vojnika) i 279 jedinica vojne tehnike na teritoriju Ukrajine.

Prelazak poljsko-ukrajinske granice ove grupe trebalo bi da se izvrši od 04:00 22. maja 2022. godine preko kontrolnog punkta Rava Ruska-Grebene.

S obzirom na navedeno, molim Vas da zadužite da navedenim predstavnicima Oružanih snaga Republike Poljske i Republike Litvanije pomognete u nesmetanom prelasku državne granice Ukrajine sa Republikom Poljskom – napisano je u dokumentu.

Imajte na umu, da imamo i određeni pesimizam u vezi sa pismom, jer broj od 4 „kombinovana bataljona“, koji se u njemu pominju, uporediv sa divizijom, postavlja pitanja.

Pored toga, Rava-ruski je napisan sa crticom ali ćemo sa neskrivenim interesovanjem pratiti razvoj događaja.

Podsećamo da je 27. marta predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski dodelio pukovniku Šapovalovu, još jedan čin.

Istovremeno, nedavna izjava načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije general-majora Viktora Guleviča zaslužuje pažnju.

On je napomenuo, da su u okviru druge faze provere snaga za neposredno reagovanje na zapadnom i severozapadnom operativnim pravcima (Poljska i Litvanija) za njihovo jačanje predložene jedinice BTG, kao i jedinice PVO, artiljerije i raketnih snaga.

U Južnom operativnom pravcu, odgovor od nas zahteva i grupacija, koju su stvorile Oružane snage Ukrajine, ukupne jačine do 20 hiljada ljudi, dodao je Gulevič.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Rusija će dostojanstveno proći ovaj period određivanja granica i postati, još jača!

Svečana inauguracija Vladimira Putina za predsednika Rusije do 2030-te, obavljena je danas u Kremlju. Svetovni …