Izraelski mediji: Ruska PVO prvi put otvorila vatru na avione ID u Siriji!

Mediji Države Izrael obavestili su javnost da je ruska vojska prvi put otvorila vatru na avione ID u sirijskom vazdušnom prostoru.

Incident se dogodio 13. maja, kada su izraelski avioni izvršili tradicionalni, reklo bi se, svakodnevni napad na sirijsku teritoriju.

16. maja, na izraelskom TV kanalu 13 (Hadashot 13), ratni dopisnik Alon Ben-David rekao je da se to dogodilo, kada su avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva već bombardovali vojnu infrastrukturu Sirijske arapske armije, u blizini grada Masiafa (Masiaf) u provinciji Hama i vraćali su se nazad.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U to vreme su počeli da deluju sistemi protivvazdušne odbrane S-300 i izraelski lovci su počeli da napadaju, ispalivši nekoliko projektila.

Prema njegovom mišljenju, pošto Rusi kontrolišu ove PVO sisteme prebačene na Sirijce i ništa ne može da se desi bez njihovog znanja, onda je odgovornost na njima.

Istovremeno, novinar nije precizirao rezultate lansiranja raketa S-300.

Četiri takva kompleksa raspoređena u Siriji su pod kontrolom ruskih oficira – naglasio je autor izveštaja.

Istovremeno, lokalno izdanje IsraelInfo iznelo je detalje iz izraelskog vojnog resora.

ID smatra da je „napad” na avione bio „upozorenje” Rusije.

Ispaljivanje projektila izvedeno je besciljno i nije predstavljalo pretnju za avijaciju izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

Ministar odbrane Beni Gantc rekao je nakon incidenta da će njegova zemlja nastaviti operacije u Siriji.

Nakon početka ruske specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, odnosi Moskve i Tel Aviva su se ozbiljno pogoršali.

Ruski ambasador Anatolij Viktorov napustio je 10. maja sednicu Kneseta (parlamenta) posvećenu godišnjici pobede nad nacističkom Nemačkom u znak protesta, kada su pojedini poslanici počeli da govore oštrim rečima osuđujući ruske akcije u Ukrajini, sažeo je IsraelInfo.

Podsećamo, S-300 su raspoređeni u Siriji 2018. godine nakon pogibije ruskog aviona Il-20 i njegove posade.

Međutim, oni nisu korišćeni protiv aviona izraelskog vazduhoplovstva, što su mnogi stručnjaci smatrali rezultatom dogovora Moskve i Tel Aviva.

Zbog toga gore navedeni incident sa S-300 nazivaju znakom radikalnog zaokreta u politici Ruske Federacije na Bliskom istoku.

Treba dodati da je 14. maja The Jerusalem Post pisao o odobrenju Izraela, da se u Ukrajinu prebaci partija protivtenkovskih raketnih sistema Spike NLOS i protivbrodskih krstarećih raketa Blue Spear (5G SSM) iz prethodno isporučenih u Estoniju.

Međutim, 16. maja Ministarstvo odbrane Izraela je to demantovalo, ističući da nije dalo saglasnost na zahtev Talina za prebacivanje naoružanja Kijevu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …