AUSTRIJA MORA DA ZATVORI I VAKCINISANE!

Samo tri dana nakon što je nevakcinisanim Austrijancima rečeno da će biti  stavljeni u karantin, guverner provincije vrši pritisak na zatvaranje svih stanovnika širom zemlje, jer zaraze Covid-19 nastavljaju da postavljaju rekorde.

„Ako sutra ne bude naloženo nacionalno zatvaranje, od sledeće nedelje će definitivno morati da bude višenedeljno zatvaranje u Gornjoj Austriji, zajedno sa našom susednom pokrajinom Salcburgom“, rekao je guverner Gornje Austrije Tomas Stelcer, poslanicima u četvrtak.

To će značiti da će najmanje dve od devet austrijskih pokrajina, biti u režimu potpunog zatvaranja samo nekoliko dana, nakon što je nacija stvorila dvoslojno društvo, zaključavanjem približno dva miliona nevakcinisanih Austrijanaca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Moramo povećati stopu vakcinacije. To je sramotno nisko“, rekao je kancelar Aleksandar Šalenberg u nedelju, najavljujući da će nevakcinisanim stanovnicima biti dozvoljeno da napuštaju svoje domove samo u „osnovne“ svrhe, kao što su kupovina namirnica ili odlazak u ordinaciju.

Policija sada vrši nasumične provere za dokaze o vakcinaciji na austrijskim ulicama.

Oni nevakcinisani stanovnici, za koje se utvrdi da krše naredbu o izolaciji suočavaju se sa visokim kaznama, do 500 evra.

Oni, koji odbiju da prođu kroz proveru statusa vakcinacije, moraće da plate oko tri puta više.

Stelzer i drugi austrijski guverneri bi trebalo da se sastanu sa Šalenbergom i ministrom zdravlja Volfgangom Muekštajnom u petak, kada će se verovatno razmotriti potpuno zatvaranje.

Novi slučajevi Covid-19 u zemlji prvi put su u četvrtak prešli cifru od 15.000, daleko premašivši dnevni maksimum iz 2020. godine od 9.586, postavljen kada vakcine nisu bile dostupne.

Gornja Austrija i Salcburg su najteže pogođeni, što dovodi bolnice u opasnost od nedostatka kreveta.

Sa oko 66% stanovništva, koje je potpuno vakcinisano, Austrija zaostaje za drugim zapadnoevropskim zemljama u pogledu stope vakcinacije protiv Covid-19.

Dok je Austrija prva koja je uvela izolaciju za nevakcinisane, druge zemlje EU – uključujući Slovačku, Češku i Grčku – uvele su sve stroža ograničenja za ljude koji nisu uzeli vakcinu protiv Covida.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Rusija započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji, kršeći sankcije!

Ruska Federacija je započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji uprkos sankcijama UN. Blumberg prenosi ovo… …