U grčkoj mitologiji, bog mora “Posejdon” izazivao silovitu oluju, a šta može da izazove, zlokobni ruski “Status 6” – shvatio i američki ekspert Sučiju… – VIDEO

Ruski borbeni sistem Posejdon ima zlokobnu osobinu. Ove zaključke je podelio i američki vojni ekspert Piter Sučiju.

U grčkoj mitologiji, bog mora Posejdon smatran je jednim od najžešćih stanovnika planine Olimp, koji je u gnevu mogao da izazove silovitu oluju.

Prema rečima Pitera Sučijua, odluka Rusije da svoje novo oružje nazove po drevnom grčkom bogu, koji ima tako ozbiljnu reputaciju, sasvim je logična.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovo prenosi publikacija 19FortiFive.

„Sasvim je prikladno da je Kremlj jednom od svojih najnovijih podvodnih oružja, nazvao po grčkom bogu.

Status 6 ili Posejdon (NATO kodno ime „Kanjon“), jedna je od šest strateških platformi, koje je prvi najavio ruski predsednik Vladimir Putin u svom obraćanju u martu 2018.

Ovo je autonomno nenaseljeno podvodno vozilo sa nuklearnom elektranom i nuklearnim oružjem“, rekao je američki stručnjak.

„Posejdon” je dobio prilično ozbiljan publicitet u svetskim medijima.

Nedavno je veliku rezonanciju izazvala priča na ruskoj televiziji, gde je jedan TV voditelj, opisujući borbenu moć novog podvodnog oružja, primetio da bi ono moglo da se koristi za „brisanje Britanije sa lica zemlje“.

O ovoj izjavi su kasnije raspravljale mnoge vodeće zapadne publikacije.

Veruje se da je Posejdon, zbog svoje bojeve glave, sposoban da izazove snažan cunami, koji može naneti značajnu štetu obalskoj infrastrukturi neprijatelja.

Ova tvrdnja izaziva kontroverze širom sveta među stručnjacima, koji pokušavaju da je potvrde ili opovrgnu.

Međutim, većina njih se i dalje slaže da je Posejdon zaista opasan.

„Američka mornarica to vidi kao potencijalno ozbiljnu pretnju“, rekao je Piter Sučiju.

Izveštaji Pentagona potvrđuju postojanje podvodnog vozila bez posade.

Iz njih sledi, da Posejdon može da nosi nuklearnu bojevu glavu kapaciteta dva megatona, a takođe je sposoban da razvije podvodnu brzinu od 108 čvorova, što je mnogo brže od konvencionalnih torpeda.

Pored toga, borbeni sistem Ruske Federacije ima još jednu osobinu – u stanju je da ugrozi grupe neprijateljskih brodova.

„Što je još zlokobnije, platforma za oružje, je sposobna da uništi neprijateljsku infrastrukturu, udarne grupe nosača aviona i druge ciljeve“, izvestio je kolumnista 19FortiFive.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Hilari Klinton počela kampanju… Čeka Putinovu „intervenciju”: Klintonova upozorava da se Putin ponovo „meša“ u američke izbore! – „Učiniće to ponovo“!

Konzervativna publikacija Breitbart (SAD) citira Hilari Klinton iz njenog intervjua sa gospođom Psaki, gde Klinton …