Der Spiegel: Nemačka ne veruje Zelenskom

Berlin je navodno bio spor u slanju oružja Ukrajini, strahujući da bi ga vojni uspeh mogao navesti da napadne Rusiju.

Nemačka je oklevala sa slanjem tenkova u Ukrajinu da bi se suprotstavila ruskim snagama, iz „istorijskih razloga“, rekli su vladini izvori za magazin Der Spiegel.

Prema neimenovanim zvaničnicima, postoji zabrinutost u vladi kancelara Olafa Šolca, da bi Kijev mogao da postane previše samouveren, ako ostvari niz pobeda i da bi mogao da pokrene upad na rusku teritoriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takav razvoj događaja „značio bi da će nemački tenkovi ponovo biti unutar Rusije“, napisao je Der Spiegel u petak, očigledno pozivajući se na invaziju nacističke Nemačke na Sovjetski Savez 1941.

Strah da bi nemačko oružje moglo biti poslato u Rusiju, „ističe izvesno nepoverenje u Berlinu, u ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

I to je takođe razlog, zašto odbrambena industrija u Nemačkoj nije ovlašćena, da isporučuje borbene tenkove“, navodi se u izveštaju.

Do sada su tenkove kijevskoj vladi isporučivale samo Poljska i Češka Republika, a ne veliki izvoznici oružja kao što su SAD, UK i Francuska.

Uprkos tome što se o embargu na tenkove nikada nije razgovaralo na nivou NATO-a, postignut je nezvanični sporazum o tom pitanju između Vašingtona, Londona i Pariza, rekli su izvori, a Nemačka nikada ne bi mogla da bude prva zemlja, koja će isporučiti tenkove Ukrajini iz „istorijskih razloga“.

Izveštaj Der Spiegla citira političare i analitičare, koji optužuju Šolca da je prespor da pomogne Ukrajini oružjem u borbi protiv Rusije.

Autori su takođe citirali glasine da je kancelar bio primoran na svaki ustupak, koji je do sada napravio po pitanju vojne pomoći ali je potom ipak odložio isporuke.

Od kraja februara, kada je počela ruska vojna ofanziva na Ukrajinu, Berlin je Kijev snabdevao samo lakšim naoružanjem, a obim isporuka se vremenom smanjivao, a Velt am Sonntag izveštava da su samo dve nemačke pošiljke stigle u Ukrajinu između 30. marta i maja. 26.

Berlin je najavio isporuke teškog naoružanja, uključujući 30 protivvazdušnih vozila Gepard, sedam samohodnih haubica Panzerhaubitze 2000 i četiri višecevna raketna sistema MARS II ali još uvek nisu realizovane.

Šolc je prošle nedelje tvrdio da će Nemačka takođe poslati jedno od svojih najmodernijih oružja – IRIS-T protivvazdušne odbrambene sisteme – kijevskoj vladi.

Međutim, Ministarstvo odbrane je saopštilo da nema na lageru predviđeni hardver i da pitanja treba da budu upućena proizvođačima.

Prema izveštajima medija, Ukrajina može samo da se nada, da će dobiti sisteme u novembru.

To bi moglo biti prekasno, navodi Der Spiegel, jer procurele procene nemačkih obaveštajnih službi sugerišu, da bi ruske trupe mogle da stave ceo Donbas pod svoju kontrolu, do avgusta.

Rusija je napala državu Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako, da otcepljenim regionima daju poseban status, u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a, koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao, da silom povrati dve republike.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …