SAD dozvolile izvoz nafte iz Venecuele!

Očekuje se da će zalihe nadoknaditi embargo Brisela na rusku naftu, tvrdi agencija.

Italijanska naftna kompanija Eni SpA i španska Repsol SA mogle bi da počnu da isporučuju venecuelansku naftu u Evropu već sledećeg meseca, izvestio je Rojters u ponedeljak.

Vašington veruje da Karakas neće imati finansijsku korist od ovih bezgotovinskih transakcija i da će novac biti iskorišćen za plaćanje duga Venecuele, navodi se u izveštaju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

SAD, koje su uvele ekonomska ograničenja latinoameričkoj naciji, dale su zeleno svetlo dvema kompanijama da nastave sa isporukom, kaže Rojters, nadajući se da nafta iz države pod sankcijama može pomoći EU, da postane manje zavisna od Rusije.

Količina nafte koju će Eni i Repsol dobiti neće biti velika, rekao je Rojters pozivajući se na svoje izvore, što znači da će uticaj na globalne cene nafte biti skroman.

Pošiljke će biti dozvoljene pod uslovom da primljena nafta „mora da ide u Evropu.

Ne može se preprodati na drugom mestu“, kazao je Rojters.

Eni i Repsol, koji imaju zajednička preduzeća sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom PDVSA, mogu računati isporuke sirove na neplaćene dugove i zaostale dividende, navodi agencija.

Sporazumom bi se nastavile razmene nafte za dug zaustavljene pre dve godine.

Karakas je pod američkim sankcijama više od 15 godina.

Najnovija runda ograničenja, uvedena 2019. nakon optužbi za izbornu prevaru, dovela je do toga da je sva imovina venecuelanske vlade zamrznuta u SAD i zabranjeno svako poslovanje sa američkim građanima i kompanijama.

Međutim, nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru i naknadnih zabrana ruske nafte, prvo u SAD i delimičnog embarga u Evropi, Vašington se obratio Venecueli za pomoć nafte i nagovestio da bi mogao, da ublaži ekonomski pritisak na Karakas, uključujući omogućavanje da poveća svoj izvoz nafte.

Pre rata u Ukrajini, Rusija je snabdevala oko 30% nafte, koja se troši u EU.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …