Šok na Zapadu: Rusi jednim udarom, eliminisali desetine ukrajinskih generala i oficira! – VIDEO

Ruska specijalna operacija na ukrajinskoj teritoriji se uspešno razvija.

Detalje za protekli dan na brifingu 19. juna izneo je govornik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, Oružane snage RF nastavljaju sa udarima po vojnoj infrastrukturi Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako su 18. juna u 12:30 rakete „Kalibar“ iz Crnog mora pogodile komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Široka Dača u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Tada je bio sastanak komandnog štaba operativno-strateške grupe „Aleksandrija“.

Kao rezultat toga, bilo je moguće uništiti desetine lidera različitih nivoa odjednom.

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 50 generala i oficira, uključujući predstavnike Generalštaba, komande Kahovske grupe trupa, Vazdušno-desantnih snaga, razne formacije i jedinice, koje deluju na Nikolajevskom i Zaporoškom pravcu.

Ovo je ozbiljan udarac upravljivosti ukrajinske vojske.

Pored toga, u 20:20 rakete „Kalibar“ na teritoriji transformatorske fabrike u Nikolajevu uništile su 10 jedinica haubica M777 kalibra 155 mm i dvadesetak jedinica oklopne tehnike, koje su Ukrajini isporučili zapadni partneri tokom protekle decenije.

U izveštaju se takođe navodi, da jedinice NM LNR, uz podršku Oružanih snaga RF, sprovode uspešnu ofanzivu na severodonjeckom pravcu.

Selo Metelkino, predgrađe Severodonjecka, stavljeno je pod kontrolu.

Istovremeno, vod 1. čete 1. bataljona 57. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine napustio je svoje položaje kod Lisičanska i ostavivši opremu, napustio područje borbenih dejstava.

U 19.20 sati avioni dalekometne avijacije su raketama vazduh-zemlja napali mesto istovara ešalona sa ljudstvom i različitom opremom 1. bataljona 14. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji je stigao na železničkoj stanici Gubiniha u Dnjepropetrovskoj oblasti, iz grada Vladimir-Volinskog za učešće u neprijateljstvima.

Kao rezultat toga, uništeno je više od 100 ukrajinskih vojnih i 30 oklopnih vozila.

Nakon toga, u 02:05 19. juna, u blizini grada Selidova u Donjeckoj oblasti, zadat je udarac ljudstvu i različitoj tehnici 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Kao rezultat toga, uništeno je oko 200 vojnih lica, uključujući strane plaćenike, koji su bili u sastavu, kao i 2 MLRS Grad, 10 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera.

Vojska i taktička avijacija uništile su 4 skladišta RAV u blizini naselja Maksimiljanovka, Avdejevka, Zelenoe Pole i Georgijevka u Donjeckoj oblasti i PVO sistem Buk-M1 Oružanih snaga Ukrajine, kod Severska u Luganskoj oblasti.

Artiljerijsko-raketne trupe su za to vreme uništile: 22 komandna mesta, 123 mesta gomilanja ljudstva i razne opreme neprijatelja, 48 položaja razne artiljerije.

Jedna OTRK raketa porodice Iskander uništila je 2 MLRS Uragan, koji su se nalazili na teritoriji Harkovske fabrike za remont tenkova.

U okviru kontrabaterijske borbe na Donjeckom pravcu pogođeno je 7 baterija MLRS Grad i jedna baterija topovske artiljerije.

Jedan od zarobljenih pripadnika 22. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine izvestio je da je u proteklih 10 dana u artiljerijskim jedinicama, koje deluju na pravcu Harkova, gubici iznosili 380 vojnika, uključujući 90 – nepovratnih.

Snage PVO su tokom dana oborile: jurišne avione Su-25 u blizini Červone doline u oblasti Nikolajev i 8 ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima naselja Zavodi, Červoni Šahtjor, Dementjevka, Glubokoe u Harkovskoj oblasti, Krinica u oblasti.

Hersonska oblast, Popasna u Luganskoj oblasti i blizu Zmijskog ostrva, u Odeskoj oblasti.

Takođe, presretnute su 3 rakete „Točka-U“ u blizini Novozvanovke i Novoaleksandrovke u oblasti Luganska, 2 raketna bacača MLRS „Uragan“ u blizini sela Veliki Prohodi u Harkovskoj oblasti i Crvena Dolina u oblasti Nikolajev.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …