Gubitak, nije opcija za Putina – Kurc

Sebastijan Kurc je tvrdio da sa nuklearnim oružjem u igri, EU mora da nastavi pregovore.

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je za nemački list Bild am Sontag da lideri EU moraju da traže „mirno rešenje“, za sukob u Ukrajini, jer „gubitak nije opcija“ za Rusiju.

„Svi, s pravom žele pobedu Ukrajine“, ocenio je političar.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ali gubitak nije opcija za [ruskog predsednika Vladimira] Putina.

Kurc, koji je podneo ostavku prošle godine, zbog optužbi za korupciju, za koje je insistirao da su politički motivisane, tvrdio je da „suočena sa nuklearnom pretnjom, EU mora da nastavi putem pregovora“.

„Trenutno je najvažnije prekinuti krvoproliće i postići mirno rešenje za pregovaračkim stolom, kako bi se sprečila totalna eskalacija, na našem kontinentu“, rekao je on.

Kurc nije jedina javna ličnost, koja navodi navodnu „nuklearnu pretnju“ Rusije.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je ranije ovog meseca, na „direktnu pretnju” nuklearnog „armagedona” iz Rusije, dok je njegov državni sekretar Entoni Blinken zapretio Rusiji „strašnim posledicama”, ako upotrebi atomsko oružje u Ukrajini.

Dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao na preventivne udare na Rusiju, visoki diplomata EU Žozep Borel je u četvrtak izjavio da će moskovske snage biti „uništene“, ako Rusija udari prva.

Putin nije pretio Ukrajini nuklearnim udarima, a u svojim javnim izjavama je, afirmisao rusku nuklearnu doktrinu: da će se Rusija braniti „svim raspoloživim sredstvima“, ako postoji opasnost od postojanja Ruske Federacije.

U govoru prošlog meseca, Putin je sukob u Ukrajini predstavio, kao egzistencijalnu borbu između Rusije i „totalitarnog“ Zapada, koji je nameravao da je oslabi i vazalizira.

U odvojenoj izjavi, on je opisao ruske snage, kako se bore sa „kompletnom zapadnom vojnom mašinom“ u Ukrajini.

Uopšteno govoreći, zapadni lideri su podržali ideju da se sukob okonča sporazumnim rešenjem ali su naglasili da Ukrajini treba dozvoliti da diktira uslove bilo kakvog mirovnog sporazuma.

Do tada su SAD, G7 i EU obećale da će naoružati Ukrajinu, „koliko god bude potrebno“ da Kijev postigne svoje ciljeve – koji uključuju zauzimanje područja Ukrajine, koja je sada uključena u sastav Ruske Federacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …