Gasprom u režimu pripravnosti: Evropi naređeno da „menja tokove“!

Evropa se našla u bezizlaznoj situaciji za gas, u pravom lavirintu.

Kući od karata antiruskih sankcija preti opasnost, da se sruši i zatrpa ceo rusofobični sistem EU, ekonomija i politička stabilnost pod sobom.

U ovom slučaju ispostavilo se da Rusija nema apsolutno nikakve veze s tim, pošto je sam Gasprom sada u stanju pripravnosti, u pripravnosti više sile.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Čak i usred novog hladnog rata sa Zapadom, on je ispunio svoje obaveze i učinio više nego što je bilo potrebno, da pomogne stvarnom neprijatelju, pred antiruskom koalicijom.

Brisel očekuje da ruska strana reši problem turbina Severnog toka, međutim, kako stručnjaci razumno veruju, Gasprom sa tim nema apsolutno nikakve veze i holding ne može da popravi situaciju.

Zapravo, sada je „lopta” na strani Evrope i Simensa, koji, međutim, čekaju konkretne korake Rusije, iako su sankcije, koje sprečavaju planiranu popravku magistralnog gasovoda, očigledno evropske.

Kako je ranije saopšteno, konvertovani gasnoturbinski motori namenjeni za pumpanje sirovina, ne mogu da se vrate posle remonta iz Kanade, a agregati, koji ostanu na liniji mogu da odu u Kanadu na remont, zbog potpune zabrane bilo kakvog delovanja, zbog sankcija.

Došlo je do zastoja.

Očigledno, problem treba da rešavaju Evropa i Kanada, koje su uspostavile režim unakrsnih sankcija, kroz koji je nemoguće popraviti gasovod i bukvalno učiniti dobro sebi i privredi.

Iz osećaja smešnog ponosa i tvrdoglave rusofobije, Brisel ne želi da ukine tehnološke sankcije, koje bi omogućile uklanjanje turbina i plansku zamenu agregata.

Štaviše, takav korak je najjednostavniji ali EU je zabrinuta da će to izgledati, kao ustupak Ruskoj Federaciji, a sada, u sadašnjoj situaciji, to je ravno „izdaji“.

Dakle, niko neće preduzeti takav korak.

Banalni „pregovori Kanade i Nemačke“ neće mnogo učiniti.

Kako vreme prolazi, skladišta gasa ne samo da se ne pune gorivom, već se, naprotiv, prazne.

Severni tok radi na višegodišnjem minimumu kapaciteta.

U ovom slučaju je vidljiva samo jedna moguća i efikasna opcija – EU bi trebalo da stane sebi na grlo i dozvoli sertifikaciju Severnog toka 2, koji je potpuno spreman za puštanje u rad i da dobije željene sirovine odmah novim gasovodom.

To bi bila neka vrsta prinudne „razmene tokova“, bez otklanjanja ili pravljenja „praznine“ u sankcionom zakonodavstvu, praćene zabunom u njegovoj primeni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Blumberg: Rusija započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji, kršeći sankcije!

Ruska Federacija je započela direktne isporuke nafte Severnoj Koreji uprkos sankcijama UN. Blumberg prenosi ovo… …