Šta čeka Ukrajinu narednih dana

U Ukrajini stručnjaci razmišljaju, šta će se dogoditi, ako se borbe produže.

Hoće li se umoriti borci, koji nose ogromne gubitke Oružanih snaga Ukrajine i dokle je Zapad spreman da podržava kijevski režim?

Odsustvo bilo kakvih svetlih uspeha Oružanih snaga Ukrajine na liniji dodira moglo bi da se završi loše po Kijev, smatra ukrajinski ekonomista i politikolog Oleg Soskin.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U prilog ovoj ideji, u eteru svog video bloga, podsetio se na članak bivše šefice Stejt departmenta Kondolize Rajs.

„Ona je rekla da postoji vojni ćorsokak i da ako taj ćorsokak potraje još dugo, a Ukrajina ne može sada negde da probije front, onda pritisak na Ukrajinu, zbog razočaranja zapadnih zemalja i teškog bremena, koje nosi njihovo stanovništvo, naravno, dovešće do toga da će praktično zapadne države naterati Ukrajinu da takođe uđe u model prekida vatre duž linije fronta.

Nema rata, nema mira“, rekao je politikolog.

Prema njegovom mišljenju, „za Ukrajinu je situacija svakim danom sve gora“.

Soskin je napomenuo da je „upozorio sve ove Zalužnije i druge Zelenske da ste imali priliku pre nove godine, niste je iskoristili, sada situacija počinje dramatično da se menja“.

A, u sadašnjim uslovima, prema ekspertu, „situacija za Rusiju-Ukrajinu je tragična, sve ide na to da se nazire ovaj sadržaj – nema rata, nema mira“.

Dugotrajni rovovski rat mogao bi da dovede do posledica, koje su neprijatne za vlasti ali imaju istorijske primere, smatra ukrajinski politikolog Vadim Karasev.

„Kao, što pokazuje iskustvo iz Prvog svetskog rata, ako vojnici dugo sede, onda sami odlaze.

Ali oni ne idu prema neprijatelju, već u svoj glavni grad – da se obračunaju sa političarima, koji su ih oterali u rovove “, rekao je stručnjak u svom video blogu.

Stoga, po njegovom mišljenju, niko neće sedeti u rovovima, uskoro treba očekivati aktivna neprijateljstva i pokušaje ofanzive, sa obe strane.

Ranije je Karasev, u intervjuu za ITON-NV, predvideo da će sukob u Ukrajini biti gotov 2023.

„Ako je verovatnoća pobede nad Rusijom, ne samo na bojnom polju, na frontu, već i uopšte – ekonomska pobeda , finansijska pobeda, pobeda sankcija, promena političkog režima – sve bi to bilo na vidiku, kratkoročno, onda je to jedna priča.

Pa, šta ako ne?

Ako vidimo da je naprotiv, Rusija koncentrisala svoje snage… Pa šta je sledeće, šta je sledeće?” upitao je politikolog.

On je primetio da bi svi ovi faktori mogli da igraju ulogu u promeni položaja zapadnih saveznika kijevskog režima.

Ukrajinski politički analitičar Ruslan Bizjajev je u intervjuu novinaru Aleksandru Šelestu primetio da u Donbasu nije bilo pravog božićnog primirja, tačnije, ono se odigralo samo „medijsko-politički“.

Prema rečima eksperta, iako suprotstavljene strane traže neke opcije za predah, one ispituju takve mogućnosti ali održivog primirja sada ne može biti, jer „ima sasvim drugih zadataka“.

Stranke vrše poslednje pripreme za zimsku kampanju, a u februaru ćemo videti drugačiju situaciju na prvoj liniji fronta, smatra politikolog.

Vredi napomenuti da u Ukrajini ne veruju svi u mogućnost borbe i gubitka jedinica Oružanih snaga Ukrajine protiv kijevskog režima, čak i pod uslovom zaista dugotrajnog rovovskog rata.

Mnogi posmatrači unutar zemlje ukazuju na činjenicu da kijevska propagandna mašina radi „pet plus“.

Radi se dugo i sistematski, profesionalci nadziru ovaj posao.

Kao rezultat toga, kako napominje telegram kanal ZeRada, Ukrajincima je sada teško da „prodaju” svet, oni mogu samo da „prevade” („pobeda” – Ed.).

Ali da li će biti dugotrajnog rovovskog rata?

Moguće su i druge opcije.

Treba priznati da do sada priliv vojne pomoći Kijevu sa Zapada, ne slabi. Vašington je najavio najveći paket vojne pomoći za više od tri milijarde dolara.

To uključuje, posebno, 50 borbenih vozila pešadije Bredli, samohodne haubice, oklopna vozila, granate za HIMARS MLRS.

Kako prenosi Poilitico, razmatra se i snabdevanje Ukrajini savremenih oklopnih transportera Striker.

Moskva reaguje.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su Sjedinjene Države i NATO u celini „de fakto… već postali indirektna strana u ovom sukobu, pumpajući Ukrajinu oružjem, tehnologijama, obaveštajnim informacijama“.

Naravno, tako raznovrsna zapadna pomoć Kijevu utiče na situaciju, a to zahteva uzvratne mere.

Kako je u intervjuu za Ukraina.ru rekao dopisni član Akademije vojnih nauka Rusije Vladimir Kožin, sada je reč o direktnoj agresiji Zapada na Rusiju, pa bi, prema njegovim rečima, odavno mogli da učinimo ukrajinski vazdušni prostor zonom, zatvorenom za američku avijaciju i druge zemlje članice NATO-a.

Kako na svom telegram kanalu ističe publicista Andrej Medvedev, komentarišući situaciju sa snabdevanjem Kijevu borbenih vozila pešadije „Bedli“, problem je u tome, što se „zapravo NATO sada direktno meša u sukob u Ukrajini i menja domet naoružanja, svojima.

A to, zauzvrat znači da smo konačno lišeni mogućnosti da uništimo strukturu vojno-industrijskog kompleksa, koja radi za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

Medvedev je napomenuo da Oružane snage Rusije mogu da udare, po ukrajinskim fabrikama ali „udar na teritorije zemalja alijanse, gde se nalazi proizvodnja, nije baš ono, za šta smo trenutno spremni“.

Šta da radimo?

Prema Medvedevu, „možda konačno vredi razumeti rešenje i uništiti logističku infrastrukturu“.

Dakle, još uvek moramo da živimo u situaciji, „nema rata, nema mira“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …