Vučić kritikovao EU: Članovi bloka šalju oružje u Ukrajinu i ljuti su što Srbija „nije u njihovoj koži”!

Članovi bloka šalju oružje u Ukrajinu i ljuti su što Srbija „nije u njihovoj koži“, tvrdi predsednik Aleksandar Vučić.

Mnoge države EU su u “direktnom ratu” sa Rusijom i “ljute” su na Beograd što je odbio da pristane na sankcije, izjavio je u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare dva dana nakon što je prisustvovao sastanku 27 lidera EU i šest šefova vlada sa Zapadnog Balkana, Vučić je rekao da Balkan „taj dan nije bio važan“ za EU, jer je blok „potpuno u ratu sa Rusija“ i njen prioritet je bio da se Ukrajini i Moldaviji obezbedi status kandidata za članstvo u EU.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mađarski premijer Viktor Orban rekao je, da su Srbija i Crna Gora u ekonomskom smislu mnogo spremnije da budu deo EU, nego neke druge zemlje. Ali, koga briga?” primetio je Vučić.

On je objasnio da je Srbija sada u teškom položaju, zbog pritiska da se pridruži članicama EU, u uvođenju sankcija Rusiji.

Predsednik je naglasio da je svestan “koliko su mnogi od njih ljuti”, zbog ovog pitanja.

„Mnoge zemlje EU su u direktnom ratu protiv Rusije.

U Ukrajinu šalju haubice, avione, S-300, a šta mislite kako će prema nama?

Oni nisu u našim cipelama kao što mi nismo u njihovoj i zato je naš položaj izuzetno težak. Hoće li biti lakše? Pa neće“, rekao je Vučić.

On je, međutim, obećao da će Srbija nastaviti da ide svojim putem u EU, jer „u politici mora postojati racionalan i pragmatičan pristup, koji vodi računa o interesima”.

On je napomenuo da u Srbiji 300.000 ljudi radi direktno, a 500.000 indirektno za strane kompanije, od kojih je dve trećine iz EU.

„Ako ne razumete koliko nam je EU važna, ja to ne mogu da promenim“, rekao je on, tvrdeći da Zapad ne ceni, koliko je važno da se Srbija uzdrži od antiruskih sankcija i da održava dobre odnose sa Rusijom i Kinom.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Evropi, Vučić je dao sumornu prognozu, rekavši, da ako se sukob u Donbasu ne završi primirjem, svet će se suočiti sa „gorim svetskim ratom od prethodnog”.

„To kaže jedan mali čovek sa Balkana. Nadam se da će krenuti u mirovne pregovore, inače ćemo svi otići“, dodao je on.

U četvrtak, na dan kada su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU, srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da vojni sukob sa Rusijom, izgleda kao uslov za brzo pristupanje Evropskoj uniji.

Ističući da Ukrajina ne ispunjava standarde, koji se „tako pažljivo primenjuju na balkanske zemlje“, ministar je rekao da je „učešće Kijeva u ratu bilo dovoljno za početak pregovora“ o članstvu u EU.

On je dodao, da ako je ratovanje sa nekim jedini način da se ubrza prijem Srbije u EU, onda “ne vredi”.

Ranije ovog meseca ministar unutrašnjih poslova rekao je, da njegova zemlja nije zainteresovana da umanji svoju „blizinu i saradnju“ sa Moskvom i da pokušavajući da primora Beograd, da uvede sankcije Rusiji, Zapad jednostavno nastoji da se „abolira“, od sopstvenih zločina.

Njegove izjave usledile su ubrzo nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc pozvao Srbiju, da sledi vođstvo EU u sankcionisanju Rusiji i da prizna otcepljenu pokrajinu Kosovo, kao nezavisnu državu, ako se nada da će se pridružiti bloku.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …