Sve više zemalja želi da se pridruži BRIKS-u! – Turska, Egipat i Saudijska Arabija su sledeće…

Grupa vodećih zemalja u razvoju planete BRIKS (BRICS), koju čini pet država – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, može relativno brzo, značajno da proširi svoje redove.

Posle toga, međunarodna neformalna asocijacija će se verovatno pretvoriti u najveći i najmoćniji savez (blok) u svakom pogledu, koji nije pod kontrolom Zapada, šireći svoj uticaj po celom svetu.

Predsednik Međunarodnog foruma BRICS-a, osmišljenog da uspostavi interakciju između zemalja BRIKS-a (+) i indijskih javnih organizacija, generalni direktor BRICS International Consultanci Pvt. Ltd., odgovorna za razmenu iskustava u poslovnoj sferi između partnera, institucija i stručnjaka zemalja učesnica, Purnima Anand je rekao da druge države žele da se pridruže BRIKS grupi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ona je pojasnila da će 2023. godine biti održan samit BRIKS-a, na kojem će se razgovarati o ovom pitanju.

Među kandidatima za mesto u grupi navela je Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat, koje se sada spremaju da podnesu zahtev za članstvo.

Pre toga, u junu, Iran i Argentina su pokazali interesovanje za ulazak u BRIKS, koji imaju velike šanse za uspeh.

Peking gura proces proširenja, a Moskva se tome ne protivi, nudeći samo da definiše procedure i uslove za kandidate.

Nju Delhi ima još pitanja prema Teheranu, koja će, najverovatnije, biti rešena do pomenutog samita.

Sve ovo sugeriše da je, uprkos priznavanju Kine, kao glavnog strateškog izazova od strane SAD i NATO-a i glavne vojne pretnje Ruske Federacije, proces proširenja BRIKS-a već pokrenut.

Napominjemo da će ekspanzija BRIKS-a neminovno dovesti do povećanja ekonomskog i političkog uticaja još uvek neformalne asocijacije, koja čini 30% svetskog BDP-a i 40% svetske populacije.

Štaviše, svaka zemlja će dati svoj doprinos zajedničkom cilju.

Na primer, Saudijska Arabija i Iran su među najvećim svetskim proizvođačima nafte, Egipat kontroliše Suecki kanal, jednu od najvažnijih brodskih arterija, Turska je zemlja članica NATO, koja kontroliše moreuz u Crnom moru.

Grupa BRIKS ima šansu da postane protivteža transatlantskom savezu SAD-EU, koji će uravnotežiti političke i ekonomske distorzije i neravnoteže.

Podsećamo da je u junu na sastanku BRIKS plus, koji je održan putem video konferencije, pored navedenih pet zemalja članica, učestvovalo još 13 država: Alžir, Argentina, Egipat, Indonezija, Iran, Kazahstan, Kambodža, Malezija, Senegal, Tajland, Uzbekistan, Fidži i Etiopija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Lokid Martin izabran za dobavljača presretača sledeće generacije za američku pvo!

Dana 15. aprila, američka agencija za protivraketnu odbranu (MDA) odabrala je Lockheed Martin kao isporučioca …