Rusi “tresu” Odesu! – VIDEO

Eksplozije su danas odjekivale glavnom ukrajinskom lukom Odesom.

Eksplozije su odjeknule dan nakon što su Kijev i Moskva u Istanbulu postigle dogovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica.

Nekoliko eksplozija pogodilo je Odesu rano ujutro, a uzrok zasad nije poznat, preneo je “BBC”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema dogovoru iz Istanbula od petka, Rusija se složila da neće gađati luke dok su u tranzitu isporuke žitarica.

Ujedinjene nacije su ocenile da je dogovor o žitaricama “svetionik nade”.

Lokalni poslanik Oleksij Hončarenko napisao je na Telegramu da je odjeknulo šest eksplozija u gradu i da je luka u dimu nakon napada.

Hončarenko je dodao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila još nekoliko projektila i da su borbeni avioni bili angažovani u vazdušnim borbama iznad grada.

“Te bitange su jednom rukom potpisivale ugovor, dok su drugom rukom raketirali.

Dakle, potrebni su nam avioni da potopimo celu crnomorsku flotu Ruske Federacije.

Ovo će najbolje osigurati izvoz žitarica”, napomenuo je Hončarenko.

Reakcije na napad

Ukrajina je pozvala Ujedinjene nacije i Tursku da osiguraju da Rusija ispuni svoje obaveze iz sporazuma o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom Moru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova iz Kijeva.

Američka ambasadorka u Kijevu Bridžet Brink rekla je da Moskva treba da odgovara za, kako je rekla, „nečuveni” ruski udar na lučki grad Odesu u subotu.

“Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u Odesi dan nakon što su Rusija i Ukrajina, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka i nastavku izvoza žitarica”, napisala je ona na Tviteru.

Ukrajinska ambasada u Ankari objavila je saopštenje povodom ruskog udara na luku Odesa.

“Ruskoj Federaciji je trebalo manje od 24 sata da izvrši raketni napad na luku Odesa, kako bi dovela u pitanje sporazume i obećanja UN i Turske u dokumentu, koji je juče potpisan u Istanbulu.

Ruske rakete ispaljene na Odesu su u suštini, kao da je Vladimir Putin pljunuo u lice generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i turskom predsedniku Redžepu Erdoganu, koji su uložili velike napore da postignu sporazum, na kome je Ukrajina zahvalna.

Ukrajina ističe potrebu striktnog sprovođenja sporazuma o obnavljanju bezbednog izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz tri luke (Odesa, Černomorsk i Južno) preko Crnog mora.

Pozivamo UN i Tursku da obezbede da Rusija ispuni svoje obaveze u okviru bezbednog rada žitnog koridora”, stoji u saopštenju.

B92/Blic

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …