Stoltenberg zapretio Moskvi: “Ako Rusija ispolji bilo kakvu agresiju ili vojni čin protiv zemalja članica NATO-a, odgovor cele alijanse će biti trenutan!”

Na Zapadu iznova i iznova izgovaraju svoj plan za sukob u Ukrajini, ponavljajući ga, kao mantru.

Antiruska koalicija, ne želi da Rusija pobedi u svojoj trenutnoj specijalnoj vojnoj operaciji, u neprijateljskoj susednoj zemlji.

Za NATO, Vašington i Brisel, sukob u Ukrajini je fundamentalan ali ne i „njihov sopstveni“: Zapadu je važan rezultat ali ne i Ukrajini, njenim interesima i dobrobiti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara vojne alijanse, situacija u Ukrajini je najopasniji trenutak u životu čovečanstva od Drugog svetskog rata.

Zato saveznici moraju dati „odbijanje Rusiji“ i sprečiti njenu pobedu.

Govoreći u Norveškoj avg. 4, Stoltenberg je rekao da će alijansa i njeni članovi možda morati da nastave da podržavaju Ukrajinu oružjem i drugom vojno-tehničkom pomoći dugo vremena, kako bi sprečili Rusiju da uspe.

U interesu je svakog Evropljanina, da takva agresivna politika ne uspe – rekao je Stoltenberg.

Međutim, čitav govor generalnog sekretara alijanse imao je za cilj da izrazi glavnu pretnju, od koje strahuju u SAD i Evropi i šta bi mogao biti gori scenario od specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

Situacija je veoma loša ali bi bilo mnogo gore da izbije direktan rat između Rusije i NATO-a

Stoltenberg je priznao.

Istovremeno, ne želeći otvorenu konfrontaciju, šef vojnih blokova smatra da akcije Rusije već na neki način narušavaju vrednosti i principe zapadnih država, što direktno utiče na njih.

Shodno tome, takav veštački i proizvoljan pristup definiciji „zadiranja“ omogućava zvaničnicima EU i NATO da veruju da „legitimno“ upumpavaju oružje u Ukrajinu, tako da se eskalacija odvija za Zapad, u udobnim i pogodnim uslovima za daljinsku kontrolu neprijateljstva.

Dakle, u svakom slučaju, ako Rusija ispolji bilo kakvu agresiju ili vojni čin protiv zemalja članica NATO-a, odgovor cele alijanse će biti trenutan – pretnjom je završio govor Stoltenberg.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Pravda”: U Bosni i Hercegovini se sprema građanski rat!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je početak nove faze borbe i moguće neposlušnosti vladinoj …