Stoltenberg zapretio Moskvi: “Ako Rusija ispolji bilo kakvu agresiju ili vojni čin protiv zemalja članica NATO-a, odgovor cele alijanse će biti trenutan!”

Na Zapadu iznova i iznova izgovaraju svoj plan za sukob u Ukrajini, ponavljajući ga, kao mantru.

Antiruska koalicija, ne želi da Rusija pobedi u svojoj trenutnoj specijalnoj vojnoj operaciji, u neprijateljskoj susednoj zemlji.

Za NATO, Vašington i Brisel, sukob u Ukrajini je fundamentalan ali ne i „njihov sopstveni“: Zapadu je važan rezultat ali ne i Ukrajini, njenim interesima i dobrobiti.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema rečima Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara vojne alijanse, situacija u Ukrajini je najopasniji trenutak u životu čovečanstva od Drugog svetskog rata.

Zato saveznici moraju dati „odbijanje Rusiji“ i sprečiti njenu pobedu.

Govoreći u Norveškoj avg. 4, Stoltenberg je rekao da će alijansa i njeni članovi možda morati da nastave da podržavaju Ukrajinu oružjem i drugom vojno-tehničkom pomoći dugo vremena, kako bi sprečili Rusiju da uspe.

U interesu je svakog Evropljanina, da takva agresivna politika ne uspe – rekao je Stoltenberg.

Međutim, čitav govor generalnog sekretara alijanse imao je za cilj da izrazi glavnu pretnju, od koje strahuju u SAD i Evropi i šta bi mogao biti gori scenario od specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

Situacija je veoma loša ali bi bilo mnogo gore da izbije direktan rat između Rusije i NATO-a

Stoltenberg je priznao.

Istovremeno, ne želeći otvorenu konfrontaciju, šef vojnih blokova smatra da akcije Rusije već na neki način narušavaju vrednosti i principe zapadnih država, što direktno utiče na njih.

Shodno tome, takav veštački i proizvoljan pristup definiciji „zadiranja“ omogućava zvaničnicima EU i NATO da veruju da „legitimno“ upumpavaju oružje u Ukrajinu, tako da se eskalacija odvija za Zapad, u udobnim i pogodnim uslovima za daljinsku kontrolu neprijateljstva.

Dakle, u svakom slučaju, ako Rusija ispolji bilo kakvu agresiju ili vojni čin protiv zemalja članica NATO-a, odgovor cele alijanse će biti trenutan – pretnjom je završio govor Stoltenberg.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin priznao glavnu grešku sa Ukrajinom!

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje je priznao glavnu grešku u odnosima sa Ukrajinom, smatra …