Forbs: Kontraofanziva prošla katastrofalnije od očekivanog! Sprema se druga faza…

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji tvrdi da odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da sprovode ofanzivne akcije i da napreduju.

Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina neće prihvatiti nijednu mirovnu “varijantu“ koja omogućava da rat Rusije protiv njegove zemlje postane zamrznuti sukob.

Ukrajinske vlasti uhapsile su muškarca koga su optužile da je pomogao ruskoj vojsci da usmeri raketni napad na Kramatorsk, u kojem je poginulo najmanje 12, a ranjeno više od 60 ljudi.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusi tvrde: Potopljeni su

Ukrajinske trupe nisu napravile nijedan mostobran u blizini Antonovskog mosta, a ruska artiljerija je u protekla dva dana potopila šest čamaca sa 30 vojnika koji su pokušali da pristanu kod stubova mosta, rekao je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo, prenose ” RIA Novosti”.

“Neprijatelj nije uspeo tamo da stvori nikakva uporišta, i nema ofanzivni potencijal da to uradi”, naglasio je on.

Saldo je istakao da je ruska vojska takođe “uništila natovareni čamac kojim su ukrajinski vojnici pokušali da se evakuišu ispod mosta na desnu obalu”.

Druga faza kontraofanzive biće intenzivnija

Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija, rekao je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

Kako je rekao, prva faza kontraofanzive bila je neuspešna za ukrajinsku vojsku – izgubljeno je mnogo strane tehnike.

Ipak, ne treba potcenjivati protivnika.

“Otvoreni ukrajinski izvori navode da je uništeno 30 odsto tehnike, ne više. Uzimajući u obzir to da ukrajinski mediji lažu, ta cifra može biti umanjena.

Međutim i sa takvim brojkama mi razumemo da je još mnogo NATO tehnike koja je isporučena Ukrajini”, rekao je Pušilin.

Kako je dodao, druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija i većeg obima, s obzirom na količinu tehnike i rezerve kojima Kijev i dalje raspolaže.

“Naše jedinice se sada spremaju za to. Ne treba strahovati od nekih ozbiljnih prodora ili zauzimanja naših teritorija, ali neće biti lako”, rekao je Pušilin, istakavši da se najveće borbe vode u južnodonjeckom pravcu.

“Forbs”: Bitka kod Male Tokmačke je bila katastrofa za ukrajinsku vojsku

Toliko najavljivana ukrajinska ofanziva već četvrtog dana je doživela debakl, piše “Forbs”, inače preko svake mere naklonjen Kijevu.

Pokušaj 47. jurišne brigade i 33. mehanizovane brigade ukrajinske vojske da pređu minsko polje u južnoj Ukrajini 8. juna bio je pogubniji, nego što se mislilo, piše “Forbs”.

Analitičari su nedavno izbrojali još više razbijenih i napuštenih borbenih vozila pešadije “bredli M-2” 47. brigade.

Kako piše ovaj sajt, ukrajinski fotograf se u subotu ili pre subote približio mestu neuspelog napada sasvim dovoljno da načini fotografije ruskog minskog polja u kojem je zarobljena ukrajinska borbena grupa, a gde je uništeno desetine najboljih vozila zapadne proizvodnje 47. i 33. brigade, pri čemu je stradalo ili ranjeno više Ukrajinaca.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …