Peking: Ne postoji koncept “teritorijalnih voda Tajvana”!

Državni mediji NR Kine obavestili su lokalnu i međunarodnu zajednicu, da će PLA sada sprovoditi redovne manevre istočno od srednje linije Tajvanskog moreuza.

Peking je naveo da ne postoji koncept „teritorijalnih voda Tajvana“, budući da su to unutrašnje vode NR Kine, što se odnosi i na vazdušni prostor.

Treba napomenuti da je kontinentalna Kina maksimalno iskoristila izgovor, koji se pojavio.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Vašington je odlučio da izvrši provokaciju i poslao delegaciju američkih kongresmena na čelu sa Nensi Pelosi da poseti Tajpej, iako je Peking veoma uporno tražio, da se to ne radi i da se poštuje princip jedne Kine.

Sada je NRK pojačala svoju vojnu aktivnost oko Tajvana, što već liči na neku vrstu blokade i preispitaće svoje pristupe ovoj aktivnosti, koja je postojala ranije.

PLA je već produžila do 15. avgusta velike manevre svih rodova vojske u blizini ostrva i na susednoj obali kontinentalne Kine, koji su trebali da se završe 7. avgusta.

Ali postoji mogućnost da Peking to ponovi.

Zahvaljujući američkom triku, Kina pruža političku, vojnu i političku podršku Tajvanu.

Sam manevar je štetan za Tajvan, jer je otkazao mnoge letove i znatno smanjio izvoz.

Osim toga, Peking je uveo sankcije Tajpeju, obećavajući da će ih proširiti, što bi trebalo da ima uticaj na Tajvance, 2024.

Tajvan treba da održi predsedničke izbore na ostrvu, a NR Kina želi da na njima pobedi opoziciona partija Kuomintang, koja nije protiv ujedinjenja pod određenim uslovima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …