AMERIKA EVAKUIŠE – TALIBANI NADIRU! Predsednik Gani pobegao… – VIDEO

Predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju i uputio se u Tadžikistan, izjavio je danas visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana, prenosi Rojters.

Talibani su započeli ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Militanti su preuzeli kontrolu nad Univerzitetom Kabul, koji se nalazi na zapadu avganistanske prestonice.

Prema njegovim rečima, teroristi su čak podigli svoje zastave na jednom od gradskih područja nedaleko od univerziteta.

Televizija “Al Arabija” javila je da su talibani saopštili da će svima koji to žele obezbediti mogućnost da napuste Kabul.

Neposredno pre nego što su talibani ušli u Kabul, granični prelaz Torkham sa Pakistanom, poslednji položaj koji je još uvek pod kontrolom avganistanske vlade, pripao je terorističkoj grupi.

Tako pobunjenici sada kontrolišu sve granične prelaze u Avganistanu.

Predsednik Avganistana napustio zemlju

Predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju i uputio se u Tadžikistan, izjavio je danas visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u kabinetu Ganija rečeno da ne mogu da govore o njegovom kretanju iz razloga bezbednosti, a da je predstavnik talibana, koji su danas ušli u glavni grad Kabul, rekao da se proverava gde se Gani nalazi.
Svetske agencije ranije su, pozivajući se na lokalnu TV Tolo njuz, prenele da je Gani napustio zemlju.

Šahen: Talibani očekuju mirnu tranziciju vlasti

Talibani očekuju mirnu tranziciju vlasti u narednih nekoliko dana, izjavio je danas portparol političke kancelarije talibana u Kataru Suhail Šahen, u trenutku kada su pobunjenici stigli do glavnog grada Avganistana Kabula.

Šahen je dodao da će ta ekstremistička islamistička grupa štititi prava žena, kao i slobode medijskih radnika i diplomata, preneo je Rojters.

“Uveravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihova imovina, njihovi životi bezbedni”, rekao je Šahen u intervjuu za BBC.

B92

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …