Blumberg: Rusi munjevito menjaju tokove izvoza – tri valute, kojima će zameniti dolar

Centralna banka Rusije saopštila je da trenutno razmatra mogućnost kupovine deviza za punjenje Fonda nacionalnog blagostanja.

Sankcije, zbog sukoba u Ukrajini sprečavaju Rusiju da kupuje dolare i evre.

Međutim, to više nije neophodno – napuštanje ovih zapadnih valuta je navedeno kao prioritet, a to će biti urađeno uz pomoć novih pozicija.

To prenosi Bloomberg.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Centralna banka Ruske Federacije u petak je prvi put obelodanila moguću kombinaciju „rezervnih“ valuta u izveštaju o izgledima monetarne politike za naredne tri godine.

Takođe se navodi da bi se na ovoj listi mogle naći i druge pozicije ali je finansijski regulator odbio da da, detalje.

Dakle, Rusija razmatra kupovinu kineskog juana, indijske rupije i turske lire za svoj fond bogatstva, kao deo fiskalnog mehanizma, koji koristi višak prihoda od prodaje energije za akumulaciju.

Pored toga, trgovanje valutnim parom juan-rublja na Moskovskoj berzi dostiglo je rekordan nivo prošlog meseca, pa su planovi Centralne banke počeli da se izvršavaju gotovo automatski.

Prema Blumbergu, rukovodstvo Ruske Federacije imalo je nekih neslaganja oko Fonda.

Pošto je kupovina u evrima i dolarima na međunarodnom tržištu blokirana sankcijama Zapada, zbog tekuće specijalne operacije Rusije u Ukrajini, ministar finansija Anton Siluanov je ranije nagovestio da bi se Ruska Federacija mogla okrenuti drugim valutama, kako bi dopunila Fond blagostanja i eventualno investirala u juanima, kako se širi trgovina sa Azijom.

Istovremeno, predsednica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina upozorava na upotrebu nestabilnih valuta, podržavajući povratak štednji dodatnih prihoda od nafte i gasa.

Centralna banka je kao opcionu meru ranije pozvala vladu da obaveže državna preduzeća da svoju deviznu imovinu konvertuju u valute zemalja, koje se nisu pridružile sankcijama Rusiji.

Međutim, u objavljenoj listi nema ništa iznenađujuće, pošto se lista nacionalnih valuta tačno poklapa sa spiskom zemalja, sa kojima Rusija sada aktivno trguje, brzo preorijentišući svoje izvozne tokove.

Takav pristup će takođe ubrzati ovaj proces tako, što će robnu interakciju između zemalja ispuniti živim tokom sredstava, koja neće biti potrebno dodatno konvertovati ili tražiti za poravnanja na slobodnim tržištima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …