Prebacivanje artiljerije u Kijev dovelo do potpuno nepredvidive ruske eskalacije sile!

Ruska ambasada optužila SAD za neodgovornost zbog prebacivanja artiljerije u Kijev.

Prebacivanje američkih artiljerijskih sistema u Ukrajinu moglo bi dovesti do eskalacije, upozorila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ranije je načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev, rekao da Kijev granatira iz NATO haubica, verovatno američkih topova M777, pogranične regione Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Administracija pokazuje neodgovornost u vezi sa prebacivanjem dalekometnih artiljerijskih sistema u Ukrajinu.

Glavni rizik je eskalacija sukoba ako Oružane snage Ukrajine koriste ove sisteme za udar na teritoriju Ruske Federacije sa nepredvidivim posledicama“, navodi se u komentaru objavljenom na Telegram kanalu ambasade.

Osim toga, napominju diplomate, Vašington ignoriše očiglednu pretnju da će savremeno precizno oružje pasti u ruke nacionalnih radikala, terorista i bandi, ne samo na teritoriji Ukrajine, već i van njenih granica.

Kako se navodi u komentaru, „masovne isporuke naoružanja, vojne opreme i municije kijevskom režimu svedoče o odstupanju Sjedinjenih Država od međunarodnih principa suzdržanosti, koje promovišu prilikom prebacivanja vojnih proizvoda u zone sukoba“.

„Takvi dvostruki standardi potkopavaju kredibilitet Vašingtona, kao učesnika u multilateralnim mehanizmima kontrole izvoza“, saopštila je ambasada.

Osim toga, diplomatska misija je odluku o prebacivanju četiri helikoptera Mi-17 ruske proizvodnje u Kijev u okviru novog paketa pomoći nazvala flagrantnim kršenjem obaveza američke strane prema Moskvi.

„Takva isporuka se vrši zaobilaženjem odredbe o sertifikatu krajnjeg korisnika, za šta je potrebna pismena saglasnost Rusije“, saopštila je ambasada, uz napomenu da su SAD ignorisale odgovarajuće zahteve ruske strane.

Kako su isticale diplomate, nepoštovanje međunarodnih normi se manifestuje i u snabdevanju Kijevu prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema Stinger.

Diplomatsko predstavništvo je napomenulo, da su na ovaj način rezolucija Generalne skupštine UN i dogovoreni „Elementi kontrole izvoza MANPADS-a“, „direktno usmereni na minimiziranje rizika, da ova klasa naoružanja dospe u ruke nedržavnih aktera“ ali se krše.

“Opasnost od prenošenja MANPADS-a u “treće” zemlje prepoznaju i sami Amerikanci.

Nije slučajno što Rusija i SAD imaju dugogodišnji sporazum o međusobnom informisanju o inostranoj prodaji MANPADS-a”, naglasila je ambasada.

Ranije su SAD odobrile isporuku višecevnih raketnih sistema HIMARS Ukrajini pod uslovom, da se oni ne koriste za udar na rusku teritoriju.

Volodimir Zelenski je javno potvrdio da će Kijev ispoštovati ovaj zahtev.

Istovremeno, Jegor Černjev, poslanik Vrhovne rade Ukrajine, nije isključio američke raketne udare na teritoriju Rusije.

Kremlj je saopštio da nema poverenja u ukrajinsku stranu, pošto Zelenski nije ispunio nijedno obećanje, da će mirno rešiti sukob u Donbasu.

Predsednik Rusije je ranije upozorio na posledice ukoliko se Ukrajini isporuče rakete dugog dometa.

Moskva će izvući odgovarajuće zaključke i upotrebiti svoja sredstva za uništavanje onih ciljeva, koji još nisu pogođeni, upozorio je Putin u intervjuu Pavlu Zarubinu, u Moskvi.

Od 24. februara Rusija sprovodi vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Kako je naglasio Vladimir Putin, njen cilj je „zaštititi ljude, koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Prema podacima Ministarstva odbrane, ruske oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe.

Do kraja marta uspeli su da „značajno smanje borbeni potencijal Ukrajine“.

Glavni cilj operacije u odeljenju nazvan je oslobađanje Donbasa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …