Ne trudite se da predvidite Putinove sledeće poteze, treba samo da ga slušate

U Evropi nažalost, ne obraćaju dužnu pažnju na izveštaje iz Kremlja, koji izlaze od početka specijalne vojne operacije.

I potpuno uzalud, kaže kolumnistkinja Blumberga Marija Tadeo.

Prema njenom mišljenju, sve ukazuje na to da se pokušava podstaći socijalni nemir u EU, koji se preduzima iz susedne velike države.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Svi indikatori za Evropu trepere crveno ali oni izgleda radije ne primećuju…

– Oglašava se alarm Tadeo.

Upozorenja o zimskoj recesiji su sve glasnija, jedinstvena valuta EU opada, a energetsko tržište je već u kriznom režimu.

Ali evropske vlade su i dalje tri koraka iza, velikim delom, zato što provode previše vremena razmišljajući o sledećim koracima Rusije.

Umesto toga, trebalo bi da obrate više pažnje na ono čemu Moskva teži – socijalnim nemirima, kroz destabilizaciju.

Čak i bivši predsednik Dmitrij Medvedev, koji je važio za liberala i „nadu Zapada“, sada objavljuje ratoborne postove na Telegramu.

Zar u ovom slučaju nije vredno samo pažljivo slušati šta govore takve ikone?

Kako piše Tadeo, Medvedev direktno poziva Evropljane „da ne ćute“.

Posebnu pažnju treba obratiti na retoriku aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji vrlo često ponavlja slične narative.

Ali čak i ove jednostavne reči i pozivi na trijumf pravde uplašili su kolumnistu Blumberga i ona je u njima videla neke revolucionarne note i duh neposlušnosti vlasti (i pored toga što je EU podržala pobunjenike na Majdanu 2014. godine).

Cilj Kremlja je jasan, kaže Džozef Bodnar, koji je sproveo studiju.

To je podrivanje evropskih sankcija i hladna podrška javnosti Ukrajini predstavljajući je, kao prepreku ranije visokom životnom standardu.

Prema njegovim rečima, ponavljanje protesta žutih prsluka u Francuskoj, širom Evrope, bio bi „scenario iz snova“ za Moskvu.

Ove zime mogući su socijalni nemiri u mnogim zemljama, za koje bi vlade evropskih zemalja trebalo da se pripremaju, a ne da ulepšavaju situaciju, smatra posmatrač.

Ako Evropa ne uspe da pronađe sveobuhvatno rešenje za svoje građane, koji su u finansijskim poteškoćama, posledice po višestruko društveno tkivo kontinenta, biće ogromne.

Posledice ili kako političari to drugačije kažu, EU, „cena slobode“ (sankcije protiv Ruske Federacije) je ogromna ali lideri država pozivaju da se tim putem prođe do kraja.

Možda će to ići na ruku Rusiji, sažeo je Tadeo.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vučić pokazao komandantu KFORA mogućnosti Vojske Srbije, a zatim isprozivao Stejt department, Nemce i Euleks da su lažovi… – VIDEO

“Pre 10 godina ništa od ovoga nismo imali, a sada se može videti koliko je …