„DOBRODOŠAO U PAKAO!“ Stražari ubili čoveka zatvorenog zbog prekršaja

Dešavalo se da nekom produže zatvorsku kaznu tako što gospođa koja obračunava kolika je kazna, koliko ste bili u pritvoru, spajanje kazni itd., ona napravi grešku pa ljudi ostanu mesec dana duže.

I pojeo vuk magarca, nikom ništa – rekao je Ivan Meza, predsednik Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenika „Novi početak“, govoreći u emisiji Reč produkcije Helmkast.

On navodi da pojedini stražari dolaze pijani na posao, za šta bi po logici stvari trebalo da sleduje otkaz. – Onda imate stražare koji su krali terapiju od osuđenika. U zavodu komandir deli terapiju, koliko znam po zakonu ne sme da deli komandir nego doktor.

Jedan komandir je krao bensedine i pio – otkriva Meza. Prema njegovim rečima, kada bi ušla neka kontrola i testirala osoblje, 70 posto bi izbacili napolje. – Tim vaspitačima radno vreme je od 7 do pola tri. On ne dođe tad.

On dođe na deset minuta, sedne sa komandirom. I šta još rade, pozovu osuđenika u kancelariju i ispituju ga ispred komandira. To ne smeš da radiš. I osuđenik šta da kaže, možda ima neki problem, možda mu je potrebna pomoć, ne može ispred komandira – navodi sagovornik Helmkasta.

On je naveo primer da u Nišu, kad dođe čovek na kapiju, kažu mu „Dobrodošao u pakao“, a zatim upitao kakav je to način da nekome kažete: „Dobrodošao u pakao“. – Osuđenik prekršajac M.Ć., napravio je neki prekršaj, ne krivično delo.

On je imao već neki konflikt sa komandirom straže iz grada pošto su iz Niša obojica. Ti komandiri straže hoće da glume neke kriminalce, većina njih ide po grupama po pet-šest… I sa tim komandirom čovek se nešto pokoškao i skoče njih pet-šest stražara, odvale ga od batina. I čovek dobije izliv krvi u mozak.

Mi smo to objavili i znate šta su odgovorili u medijima? Da je on imao neku metalnu šipku i uznemiravao druge, lupao po krevetima, nije im dao da spavaju i hteo da krene na komandira i oni su mu dali dve palice, i odveli ga na mentalno zdravlje i to je kraj priče.

Pa čovek je umro, ubili su ga! – optužuje predsednik Udruženja „Novi početak“ Meza je naglasio da resocijalizacija osuđenika treba da počne istoga momenta kada uđe u zatvorsku ustanovu. –

A u praksi dva tri meseca pred izlazak pitaju ga: „S kim živiš, gde ćeš da budeš i šta radiš, slobodan si javi se centru za socijalni rad i stanici policije u roku od 48 sati“, i to je njihov posao – navodi on.

Kako je rekao, većina osuđenika kada izađe, nema podršku i ne znaju šta će sa sobom. – Ne znaju gde će da se zaposle, od čega će da žive. Izgubili su podršku porodice. Kod resocijalizacije osuđenika najbitnija je porodica. Jer taj čovek kad izađe iz zavoda, ako nema podršku porodice, šta očekujemo od njega? – upitao je Meza.

On je otkrio ko je načelnik Mića Sto Evrića i kako se u zatvorskim ustanovama lažiraju testovi na drogu. Naveo je i kako pomažu bivšim osuđeniicma, kako im nalaze posao i da li oni nekad iznevere tu pomoć i vrate se kriminalu.

VIDEO:

(Helmcast)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …