Novi napadi u blizini Zaporožja! – “Ceo kontinent u opasnosti!”

“Postoji rizik od curenja vodonika i prskanja radioaktivnih supstanci, a opasnost od požara je velika”

Novi napadi u blizini Zaporožja

Ruski raketni i artiljerijski udari pogodili su gradove i područja blizu ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko izjavio je da su zbog jakih raketnih napada tokom noći delovi Nikopolja ostali bez struje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U Marhanecu je u granatiranju oštećeno desetak stambenih zgrada.

U gradu Zaporožju, na oko 40 kilometara od nuklearne elektrane, dve osobe ranjene su tokom granatiranja sinoć, rekao je član gradskog veća Anatolij Kurtev.

Ukrajinski operater nuklearnih elektrana Enerhoatom juče je saopštio da je periodično granatiranje oštetilo infrastrukturu elektrane.

“Postoji rizik od curenja vodonika i prskanja radioaktivnih supstanci, a opasnost od požara je velika”, navodi se u saopštenju.

Lokalne vlasti u Zaporožju prošle nedelje počele su da stanovnicima koji žive blizu elektrane dele tablete joda, u slučaju da budu izloženi radijaciji.

Ruske snage okupirale su nuklearnu elektranu u martu, a u njoj i dalje rade ukrajinski inženjeri.

Rusija: Dostavljeni dokazi SBUN o ukrajinskom granatiranju nuklearke

Rusija je članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) dostavila prezentaciju Ministarstva odbrane o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga 25. avgusta, saopštila je na Tviteru stalna misija Rusije pri UN.

Kako se navodi, nivo radijacije u energetskim blokovima je pod kontrolom i u granicama normale, prenosi Ria novosti.

Zaporoška nuklearna elektrana je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Od marta je pod kontrolom ruske vojske, a dve strane optužuju se uzajamno za grantiranje područja nuklearke.

“Ceo kontinent u opasnosti”

Ruske snage “izlažu ceo kontinent riziku” koristeći najveću evropsku nuklearnu elektranu kao vojnu bazu, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Nuklearna elektrana u Zaporožju nedavno je bila izložena teškom granatiranju, a Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za napade. Postojala je bojazan da bi borbe mogle izazvati curenje radijacije.

“Decenijama je nuklearna bezbednost ostala glavni prioritet Ukrajine, posebno imajući u vidu našu tragičnu prošlost“, rekao je Dmitro Kuleba, misleći na katastrofu u Černobilju 1986. godine.

Ruski osvajači su pretvorili nuklearku Zaporožje u vojnu bazu, dovodeći ceo kontinent u opasnost“, rekao je Kuleba i dodao: “Ruska vojska mora da napusti nuklearnu elektranu, ona tamo nemaju šta da rade”.

Nuklearna centrala je već duže vreme pod ruskom okupacijom, ali u njoj rade ukrajinski radnici.

Vagnerovci uništili ukrajinske položaje

Borci ruske vojne grupe “Vagner” uništili su “neprijateljske pozicije kod Artjomovska navođenim projektilima”.

Razrađen plan evakuacije

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, između ostalog, razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je za Sputnjik šef administracije regiona Evgenij Balicki.

“Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrednostima.

Ali znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno, rekao je Balicki.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Orban: Sukob u Ukrajini mogao biti gotov, do kraja 2025. Evo kako…

Premijer je rekao da je moguće, ako zagovornici mira, a ne rata, pobede na junskim …