Đoković na nišanu korona inkvizicije

Nakon komentara o vakcinaciji zvanično je otvorena otvorena „sezona lova na Novaka”, a svetski mediji spremno su sa naoštrenim sabljama dočekali njegov „Adria tur”

Ako je i bilo onih koji su naivno verovali da će moćni globalistički krugovi zaboraviti Novaku Đokoviću što se drznuo da, u jeku pandemije, dovede u pitanje obavezno nametanje navodno spasonosne vakcine, koja se ubrzano priprema u laboratorijama farmaceutskih kompanija u vlasništvu Bila Gejtsa, sada je apsolutno jasno da farmakomafija retko prašta i brzo deluje u zaštiti svojih interesa.

Nije bilo dovoljno ni to što je prvi reket sveta nedavno na svom Instagram profilu zatamnio profilnu sliku u znak podrške i solidarnosti sa pokretom „Black Lives Matter”, u pokušaju da se bar malo umili „dubokoj državi” i popravi svoj novostečeni imidž potencijalno opasnog globalnog selebriti influensera i bundžije koji pliva protiv struje.

Sve je to bilo uzalud, zvanično je bila otvorena „sezona lova na Novaka”, a svetski mediji, inače tradicionalno nenaklonjeni našem teniseru, dočekali su ga spremni i sa naoštrenim sabljama na prvoj krivini, a to je bio pokušaj da se organizuje regionalni humanitarni turnir Adrija tur.

Đoković i njegova porodica su iz sopstvenih sredstava finansirali organizaciju turnira, a dogovor je bio da se pobedniku takmičenja na kraju ostavi da odluči u koju će dobrotvornu svrhu biti uplaćen sav prihod od sponzora i zarade od ulaznica.

Nakon što je egzibicioni turnir sredinom juna uspešno otpočeo u Beogradu, gde je na dorćolskim terenima 25. maja, pored dunavske promenade, okupio veliki broj ljubitelja „belog sporta” koji su došli da gledaju, pored srpskih igrača, i nekoliko stranih teniskih asova iz samog svetskog vrha (Tim, Zverev, Dimitrov), čitav karavan preselio se u Hrvatsku, gde je u Zadru bio planiran nastavak.

Sve je vrcalo od dobre energije i pozitivnih vibracija, svima, i igračima i publici, dobro je došla relaksacija i prilika za zabavu i nadmetanje nakon nekoliko depresivnih meseci korona karantina, tokom koje je vrhunski sport bio nedostupan, ali je žurka naprasno prekinuta kada je objavljeno da je bugarski teniser Grigor Dimitrov pozitivan na COVID-19.

Turnir je istog trenutka obustavljen, a ubrzo je utvrđeno da su još neki igrači pozitivni, uključujući tu i hrvatskog tenisera Bornu Ćorića, našeg Viktora Troickog i Đokovićeve trenere Marka Panikija i Gorana Ivaniševića, da bi po povratku u Beograd i nakon testiranja, i sam Đoković objavio da su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus i da se nalaze u samoizolaciji.

MEDIJSKA HAJKA

Od tog trenutka, na Novaka se sa svih strana obrušava lavina nemilosrdnih kritika i žestokih optužbi koje često prelaze granice dobrog ukusa i poprimaju karakter prave pravcate hajke. Stavlja mu se na teret da je organizovao turnir u nevreme, da je ugrozio zdravlje velikog broja ljudi, da nije smela da bude prisutna publika, da se igrači i navijači nisu dovoljno pridržavali preventivnih mera protiv zaraze, kao i da je time naneo ogromnu štetu naporima da se teniska sezona uspešno nastavi posle pandemije.

Izuzetno uticajni novinar američke sportske stanice ESPN-a Zek Lou (inače, oženjen Hrvaticom) napisao je da je Đoković „organizovao teniski turnir iz pakla”, čime je, po Louu, naneo opštu pometnju u svetu sporta i indirektno doveo u pitanje i nastavak NBA sezone, dok su mu francuski i španski listovi posvetili nadimak „Đokovid19” i karikature u kojima je prikazan kao dijabolični šaljivdžija koji maliciozno širi koronavirus po svetu.

U orkestriranoj operaciji medijske korona inkvizicije prednjače, po običaju, Englezi, koji Novaku još uvek nisu oprostili to što je kao tinejdžer odbio da igra pod zastavom Velike Britanije, ali i to što je, svojim pukim slovenskim i pravoslavnim postojanjem i neumornim osvajanjem grend slemova, drsko osujetio svog generacijskog takmaca i britansku veliku nadu Endija Mareja da dosegne one zvezdane visine koje, po njihovom imperijalno-arogantnom ubeđenju, prirodno pripadaju podanicima Gordog Albiona.

Sam Marej, koji je praktično već duže vreme polupenzionisan zbog brojnih operacija i ugradnje veštačkog kuka, takođe je iskoristio priliku da na konferenciji za štampu indikretno ospe paljbu po svom superiornom rivalu.

On je prvo Novaku, njegovoj supruzi i svim zaraženima poželeo da što pre ozdrave, ali je u nastavku izlaganja zamerio igračima sa Adrija tura što nisu praktikovali socijalno distanciranje i optužio ih je da su svojim neodgovornim i nepromišljenim ponašanjem naneli štetu imidžu tenisa kao sporta i ugrozili održavanje Ju-Es opena. Naročito je apostrofirao Novaka kao organizatora turnira, ali i predsednika asocijacije teniskih igrača, koji bi, po Mareju, trebalo da daje bolji primer.

Zanimljivo je da se, osim Mareja, većina vrhunskih tenisera (ako ne računamo pajaca i dežurnog Novakovog mrzitelja Kirjosa) uzdržala od kritičkog oglašavanja na temu Adrija tura, verovatno svesna da bi time samo nepotrebno razljutili ranjenog lava i dali mu dodatnu motivaciju u nekim budućim duelima. Kako moćno i nepobedivo Novak deluje kada igra iz onog srpskog inata i osećaja da je sam protiv svih, na svojoj koži su nebrojeno puta osetili i Nadal i Federer.

Takođe, postoji mogućnost da kod ostalih igrača iz vrha postoji i mrvica zavisti što će Đoković i ostali zaraženi sa Adrija tura „prebrinuti” koronu sada preko leta i dok sezona još nije nastavljena, pa će u jesenjem periodu svakako biti rasterećeniji i spremniji da se fokusiraju samo na treninge i turnire.

U sportsko-čaršijskim kuloarima mogla su se čak čuti nagađanja i teorije da je Novak, u dogovoru sa svojim prijateljem doktorom Nestorovićem, došao u Beograd kako bi se namerno sad zarazio u vreme slabljenja virusa i na taj način elegantno predupredio sve one dileme i sumnje oko vakcine o kojima je i ranije govorio.

OSTRAŠĆENA TIRADA SRBLjANOVIĆEVE

Čini se da upravo na to ciljaju i neki domaći Novakovi kritičari poput dramske spisateljice Biljane Srbljanović koja se, u svom prepoznatljivo otrovnom, uličarskom ad hominem maniru, priključila medijskom čerečenju Novaka i na svom Fejsbuk profilu ispisala čitavu jednu ostrašćenu tiradu u kojoj se obračunava sa najpoznatijim Srbinom na svetu.

Taj njen spontani, toksični izliv zlobe i zavisti, zaodenut u ironiju i sarkazam, preneli su mnogi domaći portali i sajtovi, pa su i oni koji ne posećuju profil dotične umetnice imali priliku da pročitaju šta ona sve ružno misli o Novaku i zašto. Pre svega, Srbljanovićeva smatra da je Novak smišljeno izveo čitavu operaciju zaražavanja pa kaže:

„Ali argument, jao, jadan, nije znao, želeo je najbolje. Ne, ne, on je znao, odlično je znao. Bukvalno su mu svi rekli, svi ga upozorili, svi kritikovali, ali je arogantno mislio da je pametniji od svih. Znao je odlično, odlično je znao i nikome nije želeo najbolje, do sebi.”

Ona takođe zamera Đokoviću što je bogat i slavan pa brže dobija rezultate testa i što može sam sebi da kupi respirator, dok drugi ljudi koje je potencijalno zarazio nemaju taj luksuz. Srbljanovićeva čak u tekstu savetuje zaražene učesnike turnira da tuže Đokovića i uzmu, kako kaže, „finu neku odšteticu”.

U tom kontekstu,  naročito je neukusno to što je Srbljanovićeva isto tako nedavno bila zaražena koronavirusom, o čemu smo bili prinuđeni da slušamo u njenim serijalizovanim, patetičnim ispovestima po srpskim medijima, a u kojima je bila hiperosetljiva na bilo kakve kritike i sumnje u vezi iskrenosti njene priče o zaražavanju koje su joj u njenoj tadašnjoj muci na internetu upućivali neistomišljenici, pa bi barem sa te ljudske strane bilo pristojno da ne učestvuje u zluradoj stigmatizaciji tuđe bolesti i načina zaražavanja.

Kao bivši korona pacijent, koji je, po sopstvenom priznanju, bio na ivici respiratora, Srbljanovićeva bi mogla takođe da se priseti da je baš u vreme dok je ona ležala na Infektivnoj klinici Novak Đoković donirao, preko svoje fondacije, više od milion evra za kupovinu respiratora za srpske bolnice od kojih je neki baš njoj ili nekom pacijentu poput nje mogao da spasi život.

Ako je već želela nekoga da okrivi za fijasko Adrija tura, Srbljanovićeva je imala više razloga da usmeri žaoku svoje kritike ka srpskim vlastima koje su odobrile da se turnir u tom obliku i formatu održi, jer sa svoje strane Đoković, kao organizator, nije prekršio nijedan važeći propis ili zdravstvenu preporuku.

Za vreme trajanja turnira bile su dostupne besplatne maske, postojao je razmak između gledalaca, a čitav objekat je dezinfikovan svakog dana. Sve ostalo bila je lična odgovornost svakog posetioca i učesnika ponaosob.

U tom smislu, održavanje fudbalskog derbija pred punim tribinama svakako je bio daleko veći epidemiološki rizik. Ali ta vrsta političke kritike državne strategije „otvaranja” verovatno ne bi bila oportuna za autorku, imajući u vidu tesne i lukrativne veze Srbljanovićeve sa vrhom srpske vlasti, kao i njeno mesto u Savetu za kreativne industrije Vlade Srbije.

Uostalom, državna strategija otvaranja bila je u saglasnosti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, s kraja maja, koje su naglašavale psihološku dobrobit za stanovništvo koju donose sportske manifestacije na otvorenom, uz poštovanje lične zaštite, koje su organizatori obezbedili.

Ako nešto možemo staviti na dušu Đokoviću i njegovom timu, to je da je verovatno trebalo pre početka turnira uraditi svim igračima testove za COVID-19, jer, iako oni nisu bili nepohodni za ulazak u zemlju u tom trenutku, takav test bi verovatno na vreme utvrdio Dimitrovljevu zaraženost i sprečio širenje (pod uslovom da nije u najranijoj fazi inkubacije).

Sva je prilika da se učesnici turnira nisu zarazili za vreme trajanja mečeva, već tokom vanterenskih aktivnosti i tokom izlazaka po noćnim klubovima, što spada u domen ličnog a ne kolektivnog rizika, pa i u tom pogledu kritike da nije trebalo igrati pred publikom ne stoje.

Novak je, sa svoje strane, već prihvatio krivicu i uputio javno izvinjenje svima kojima je turnir naneo štetu i da oseća veliko žaljenje zbog svakog pojedinačnog slučaja zaraze, ističući da je u celu stvar ušao sa iskrenim namerama i čistog srca.

Za njega je sad svakako najvažnije da se isključi iz čitave medijske halabuke koju protiv njega stvara globalna korona inkvizicija, da se posveti isključivo ozdravljenju i punom fizičkom i mentalnom oporavku, pa da se onda, jači nego ikada i sa još većom motivacijom, vrati na teniske terene i u rupe pošalje sve miševe i hijene koji su se zaleteli da ga u nevolji kritikuju, što mu je u otvorenom pismu podrške već poželeo naš proslavljeni fudbalski as Nemanja Matić.

Marko Tanasković Izvor Pečat

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …