Teheran lukavo sačekao priliku da se domogne ruskih SU-35 aviona!

Teheran je dugih 9 meseci zamišljeno ćutao o mogućoj nabavci od Moskve serije savremenih lovaca Su-35, koje je Kairo bio primoran da napusti, pod pritiskom Zapada.

Štaviše, što je Iran duže posmatrao „tišinu u eteru“, to je bila intenzivnija diskusija u izraelskoj, arapskoj, američkoj i britanskoj štampi.

Sada su Iranci odlučili da pokažu svoje karte, jer je Su-35 trenutno jedini avion na svetskom tržištu dostupan za prodaju i sposoban da izdrži lovce-bombardere F-35, u službi Sjedinjenih Država, Britanije i Izraela, koji redovno prete Iranu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, nije tajna da je Iranu preko potrebno ažuriranje svoje vazdušne flote.

U intervjuu za iransku novinsku agenciju Borna, komandant iranskog vazduhoplovstva, brigadni general Hamid Vahedi, prvi put je prokomentarisao, ovu temu.

Vojskovođa je, odgovarajući na pitanja, rekao da trenutno kupovina ruskih lovaca Su-30 nije uključena u planove Teherana, pošto je zainteresovan za nabavku Su-35.

Ovo pitanje je na dnevnom redu i nadam se da ćemo u budućnosti moći da dobijemo ove lovce generacije 4++ (Su-35 – prim. aut.) – rekao je.

Vahedi je naglasio da će konačnu odluku doneti komanda iranske vojske i Generalštab iranskih oružanih snaga.

Vahedijeve primedbe ukazuju na to da Iranci pregovaraju sa Rusima, o kupovini navedenih borbenih aviona.

Tako da će se situacija, oko više od dve desetine gotovih Su-35, koji su se nalazili na teritoriji Komsomolsk-na-Amuru vazduhoplovnog kombinata, po imenu Ju. A. Gagarin za nekoliko godina, uskoro razjasniti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Njujork: SAD stavile veto na punopravno članstvo Palestine u UN!

Sjedinjene Američke Države uložile su veto na predlog rezolucije kojom bi Palestina bila primljena u …