Analena Berbok: “Srbija je doprinela naglom povećanju dolaska migranata u Evropu”

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok upozorila je danas na hibridni rat, koji vodi Rusija i optužila Srbiju da je doprinela naglom povećanju dolaska migranata u Evropu.

Nemačka ministarka je, na kongresu svoje ekološke partije u Bonu izrazila bojazan, od priliva izbeglica iz drugih zemalja osim Ukrajine, jer je u pitanju “hibridni rat i u njemu učestvuju druge zemlje”.

Države članice EU kritikuju Srbiju, kandidata za članstvo u EU i blisku Rusiji, da je “kapija ulaska” u EU za migrante iz Turske, Indije, Tunisa, Kube i Burundija, kojima nije potrebna viza za Srbiju.

Berbok je rekla da je Nemačka u kontaktu sa Češkom i Slovačkom, kako bi se pronašlo rešenje protiv ponovnog aktiviranja “balkanske rute” migranata.

Stotine hiljada Sirijaca, koji beže od rata, Avganistanaca i Iračana koristili su tu rutu, tokom velike migrantske krize 2015. godine.

Od 2016. godine i zatvaranja granica, broj prelazaka je opao ali je ove godine ponovo u porastu.

Sama Nemačka je primila gotovo milion izbeglica 2015. godine, što je ogroman priliv, koji je takođe doprineo usponu ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Nemačka je zabeležila ulazak na svoju teritoriju, više od milion izbeglica, među kojima ogromnu većinu čine žene i dece ukrajinske nacionalnosti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Posle “masovne sahrane” zapadnog oružja u Ukrajini i S-500 ulazi u upotrebu!

Sergej Šojgu je rekao da će, već ove godine prvi primerci protivvazdušnog raketnog sistema nove …