Rusija i Kina se slažu i poručuju Zapadu: Siromaštvo je sada za vas, „nova realnost“! I šta ćemo sad?!

Takozvana „Zlatna milijarda“ više ne može da diktira uslove drugim zemljama, kaže Dmitrij Peskov.

Rusija i Kina dele razumevanje da je unipolarni svet postao nemoguć i da dolazi „nova realnost“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Mi verujemo – u skladu sa našim kineskim drugovima – da je postojanje unipolarnog sveta nemoguće“, rekao je Peskov novinarima, u utorak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moskva i Peking se slažu da je „nemoguća situacija“, kada „takozvana zlatna milijarda“, polaže pravo da izmišlja pravila u ekonomiji, politici i pravo da nametne svoju volju, drugim zemljama“, rekao je on.

U svetu ruskog govornog područja izraz „zlatna milijarda“, često se odnosi na bogato stanovništvo SAD, EU i drugih zapadnih zemalja.

Osnova unipolarnog sistema počela je da „ozbiljno škripi i klati se.

Pojavljuje se nova realnost“, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je ponovio reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je krajem avgusta rekao da „zastareli unipolarni model, zamenjuje novi svetski poredak zasnovan, na osnovnim principima pravde, jednakosti i priznavanja prava svake nacije i države, svom suverenom putu razvoja“.

Prema rečima ruskog lidera, „u azijsko-pacifičkom regionu se formiraju jaki politički i ekonomski centri, koji deluju, kao pokretačka snaga ovog nepovratnog procesa“.

Očekuje se da će Putin i njegov kineski kolega Si Đinping održati sastanak, kasnije ove nedelje na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu.

Biće to Sijevo prvo putovanje van Kine, od izbijanja pandemije Covid-19.

Na pitanje, o predstojećim razgovorima u ponedeljak, portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer podsetila je, da su SAD „jasno izrazile našu zabrinutost, u vezi sa dubinom kineskog usklađivanja i veza sa Rusijom, čak i kada Rusija vodi agresorski rat, u Ukrajini“.

Putin i Si su, još u junu opisali odnose između Rusije i Kine, kao „na neviđeno visokom nivou i da se stalno poboljšavaju“, navodi Kremlj.

Peking je odbio da se pridruži međunarodnim sankcijama uvedenim Moskvi, zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Umesto toga, dve zemlje su pojačale saradnju i trgovinu, pri čemu je Rusija, između ostalog, postala najveći snabdevač Kinom naftom.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …