Milov režim srlja u grešku koja će joj se vratiti kao bumerang

Poslednji slijed događaja u Crnoj Gori, koji su kulminirali hapšenjem vladike Joanikija i porukama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, deo je sinhronizovane akcije vlasti s ciljem da se završi otimačina imovine SPC započeta u vrijeme komunista.

Režim srlja u veliku grešku koja će joj se vratiti kao bumerang, smatra istoričar Aleksandar Stamatović.

U istorijskom smislu, ističe za Sputnjik prof. dr Stamatović, uvijek treba imati na umu da je Crna Gora jedina država Evrope i bivša članica takozvanog istočnog lagera u kojoj nije izvršen diskontinuitet vlasti poslije rušenja Berlinskog zida.

Sa istom ideološkom matricom „militantnog ateizma“, koji je u Crnoj Gori stupio na scenu posle 1945, kada je i formalno počeo progon Crkve i pljačka njene imovine, i suštinski se nije mijenjao nego je samo imao manje ili veće krivulje. Đukanović sada pokušava da završi taj započeti proces, naglašava Stamatović.

Bumerang efekat

Ovaj istoričar skreće pažnju i na, kako kaže, u savremenom svetu retku pojavu – da vlast i njen lider Milo Đukanović već godinama sebe doslovce izjednačava sa interesima Crne Gore i njenih građana.

„Dakle, on je Crna Gora, a crkvu predstavlja kao protivnika Crne Gore i eksponenta velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma. Režim je Crna Gora, njegovi interesi su crnogorski interesi, napad na njega je napad na crnogorske interese i on je ekskluzivni branitelj tih interesa. Da bi se ti interesi odbranili potrebno je u Crnoj Gori materijalno opljačkati ono što se još nije opljačkalo, a to je Srpska crkva kroz obezbjeđivanje legaliteta pljačke putem zakona. Sva suština je u tome“, kategoričan je Stamatović.

Međutim, naš sagovornik je mišljenja da je aktuelna, kako kaže, neokomunistička vlast u Crnoj Gori,  sada napravila potpuno pogrešnu procjenu situacije, ne samo sa donošenjem famoznog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Uljuljkan iskustvom od sedam i po decenija totalitarizma, režim je vjerovatno mislio da će mu i ovaj zakon proći kao mnogo puta što je prošlo prema crkvi za ovih 75 godina. Međutim, masovnost litija i vjernika je samo početak bumerang efekta. On je takvi potezima napravio jedan vrlo neprijatan utisak i osjećaj čak i kod ljudi koji imaju prilično indolentan stav prema glavnim društvenim zbivanjima“, primjećuje Stamatović.

Vlast srlja u nove greške

Štaviše, dodaje naš sagovornik, vlast ne samo da toga izgleda nije svjesna već sada srlja u nove greške, potpuno gubeći smisao za realnost.

„Insistiranjem na modelu vladanja da Crna Gora bude poslednja neokomunistička država totalitarnog tipa i ovakvim ponašanjem prema crkvi, režim je ne samo sebi namjestio omču oko vrata u odnosu na svoje građane, već i u odnosu na evropske i svjetske centre koji su ga svih ovih godina iz ovih ili onih razloga do sada podržavali, a sad i oni počinju da ga doživljavaju kao sopstveni balast“, ocjenjuje Stamatović.

Ovaj istoričar stoga smatra da se generalno može zaključiti da je čitav slijed poslednjih događaja govori o sunovratu Crne Gore.

„Istorijski gledano, vlast, ma kakva bila, kad god se konfrontirala s Crkvom, gubila je bitku jer to je nešto što je vječito i nesalomivo, i što traje preko dva milenijuma“, zaključuje Stamatović.

Nebojša Popović (Sputnik)

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …