Kina počinje da uvodi sankcije Amerikancima: Sankcioniše šefove američkih proizvođača oružja!

Peking je optužio Boing i Raitheon, za umešanost u ugovor, o oružju sa Tajvanom, vredan 1,1 milijardu dolara.

Peking uvodi lične sankcije izvršnim direktorima dva američka giganta za proizvodnju oružja, zbog njihovog učešća, u prodaji oružja Tajvanu.

Ovu vest je, u ponedeljak potvrdilo i kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To dolazi dve nedelje nakon, što je Vašington najavio paket oružja vredan 1,1 milijardu dolara za ostrvo, najveći dogovor između SAD i Tajvana, pod administracijom Džoa Bajdena.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, objasnila je da je prodaja američkog oružja ostrvu, koje Kina smatra svojom teritorijom, „ozbiljno prekršila” politiku takozvane „Jedne Kine” i postojeće sporazume između SAD i Kine.

„Da bi odbranila suverenitet i bezbednosne interese Kine, kineska vlada je odlučila da sankcioniše Gregorija Džejsa Hejsa, predsednika i glavnog izvršnog direktora Raitheon Technologies Corporation i Teodora Kolberta III, predsednika i glavnog izvršnog direktora Boinga za odbranu, svemir i bezbednost, koji bili umešani u poslednju prodaju oružja“, rekla je ona, ne precizirajući, kakve će sankcije biti uvedene.

Prema Rojtersu, Boeing je glavni izvođač za protivbrodske rakete Harpun, a Raitheon za rakete vazduh-vazduh Sidevinder i opremu za radarske sisteme uključene u prodaju.

Raitheon, zajedno sa Lokid Martinom, podložan je kineskim sankcijama od februara, kada je Vašington najavio prodaju nadogradnje raketnog sistema Patriot Tajpeju, u vrednosti, od 100 miliona dolara.

Mao Ning je ponovio poziv Vašingtonu da obustavi sve isporuke oružja Tajvanu i „da prestane da stvara faktore, koji bi mogli da dovedu, do tenzija u Tajvanskom moreuzu“.

Ona je istakla da će njena zemlja nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese.

SAD insistiraju da njihovi ogromni paketi oružja, nisu u suprotnosti sa politikom „Jedne Kine“ i da bi jednostavno pomogli Tajvanu da održi odgovarajuću sposobnost samoodbrane.

Tenzije između SAD i Kine su porasle nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, u avgustu.

Kina je odgovorila izvođenjem velikih vojnih vežbi, u blizini ostrva.

Ovo je zauzvrat navelo Vašington da pošalje flotu krstarica u Tajvanski moreuz.

Uprkos zategnutim odnosima sa Kinom, američki Senat je u sredu odobrio zakon, kojim bi se Tajpeju dodelilo 4,5 milijardi dolara bezbednosne pomoći, tokom četiri godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …