Lavrov upozorava na novu „kubansku raketnu krizu“!

Naglo pogoršavajuće veze između Moskve i Vašingtona mogle bi da vrate svet u napetu zapreku između nuklearnih sila, koja nije viđena više od pola veka, upozorila je Rusija usred zategnutih odnosa.

Govoreći u četvrtak, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov,  rekao je novinarima da bi trenutne tenzije mogle da dovedu do situacije na nivou Kubanske raketne krize, 1962. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako, kako kažu, drugovi sa druge strane ne shvate, a sve nastavi kako jeste, možemo, po logici događaja, iznenada da se probudimo i vidimo sebe u nečem sličnom.

Prema njegovim rečima, ako bi se odnosi pogoršali do te mere, to bi bio neuspeh diplomatije, iako je istakao, da još ima vremena, da se „pokuša da se postigne dogovor na zdravim osnovama“, misleći na nadu Moskve, da će dobiti garancije, da se NATO neće širiti bliže ruskim granicama.

„Nema ničega osim ucena, pretnji i sankcija u američkom spoljnopolitičkom alatu, kada je u pitanju Rusija.

Ali ovo nije jezik, koji mi percipiramo“, rekao je diplomata, dodajući da bi izbegavanje prelaska crvenih linija Moskve poštedelo „oslobađanja“ „konfrontacione spirale“.

Rjabkov je to rekao nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao putem bezbedne video veze, sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom, u utorak.

Prema očitavanju poziva, koji je dao Kremlj, Moskva je rekla da je „ozbiljno zainteresovana“ za dobijanje, „pouzdanih i čvrstih pravnih garancija“ koje bi isključile dalju ekspanziju SAD na istočnu Evropu i stacioniranje „ofanzivnih sistema naoružanja u zemljama, u blizini Rusije“.

Visoki diplomata Moskve Sergej Lavrov izrazio je zabrinutost prošle nedelje, tvrdeći da se „značajne jedinice i naoružanje iz zemalja NATO-a, uključujući američke i britansko, pomeraju bliže našim granicama“.

On je optužio zapadne partnere da podstiču zvaničnike u Ukrajini, koja se nada pridruživanju bloku, da se angažuju u antiruskim akcijama.

To bi moglo da preraste u stvarni oružani sukob, upozorio je Lavrov.

Zabrinutost oko raspoređivanja atomskog oružja u Evropi, dugo je bila tačka spora za Rusiju.

Putin je 2019. godine upozorio da će, ako obe zemlje rasporede nuklearne rakete na kontinentu, to dovesti do eskalacije tenzija nezabeležene od 1962. godine, kada su SAD zapretile, da će napasti sovjetske brodove, umesto da im dozvole da pošalju nuklearne projektile na Kubu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …