Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Setite se vojvode Mišića! – VIDEO

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Svečanost je počela u 10 časova, a prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na početku pozdravio mlade oficire pred Skupštinom Srbije sa “Oficiri i kadeti, zdravo!”.

Nakon ovoga izvršen je doček zastave i izvedena himna Bože pravde.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pročitan je ukaz predsednika Republike Srbije o proizvođenju u čin potporučnika kadeta Vojne akademije.

Predsednik je onda dodelio najuspešnijim potporučnicima pištolje sa posvetom. Najbolji kadeti Vojne akademije su Miloš Kostić – prvi u rangu u vidu RV i PVO, opšti uspeh 9,66, Aleksandar Nikolić – prvi u rangu u vidu KoV, opšti uspeh 9,16 i Kristina Živanović – prva u rangu u službama, opšti uspeh 9,96.

Najbolji kadet medicinskog fakulteta VMA je Mladen Hadži Makunčević, sa opštim uspehom 9,96.

Okupljenima se obratila prva u rangu Vojne akademije, Kristina Živanović.

“Pred vama stoje hrabri ljudi, naučeni da daju sve od sebe pa čak i više od toga.

Kao potomci junačke prošlosti dužni smo da sačuvamo i odbranimo za buduće generacije pečat svetinje i lepotu oficirskog poziva, to je naša misija i izbor”, rekla je ona.

Vučić: Srbija je danas mnogo bogatija

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obratio se okupljenima ispred Narodne skupštine.

“Univerzitet odbrane obradovao nas je novom generacijom potporučnika.

Srbija je danas mnogo bogatija, bogatija za još jednu generaciju potporučnika koja ne pamti ratove.

Čestitam vam završetak školovanja”, rekao je on.

Takođe, prema njegovim rečima, gledajući kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije nezamislivo je bez stvaranje velikih domena naše vojske.

“Samo Vojska iz naroda mogla je onako da se brani i odbrani u Prvom svetskom ratu, na Košarama, Kačaniku.

Birajući profesiju oficira oni na nedvosmislen način pokazuju svoje rodoljublje.

Ko bolje od vojske zna šta je rat, zato mi želimo mir.

Mi želimo da mladi poput vas ovde grade svoje porodice. Srbija je opredeljena da sledi put vojne neutralnosti, nikome ne pretimo, nije nam namera da izazivamo zebnju i strah”, jasno je poručio predsednik Vučić.

Dodao je da će se učiniti sve da njihov životni standard bude na najvišem nivou, a rast plata najviši u modernoj istoriji.

“U našoj tradiciji oficiri su ljudi koji sa svojom državom stupaju u zavetni odnos. Srbija svoju vojsku ceni, voli, Srbija o svojoj vojsci peva. Svi znamo šta znači prisustvo naše vojske u Kopnenoj zoni bezbednposti.

Ko zna, taj i može, ko nema straha, taj ide napred. Vojvoda Mišić umeo je ličnim znanjem i hrabrošću da pokrene duh svoje vojske.

Ovim ćete se rukovoditi i vi. Smatram i nadam se da vi nikada nećete imati potrebe da ponovite veličanstvene poduhvate vaših predaka. Srpski vojnički moral je vertikala kojoj teži celo naše društvo.

Oni koji danas prete našem narodu i Srbiji nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina da čuvamo ono što je naše.Nikome nećemo dati ni Kosovo, ni Metohiju, ni pedalj naše otadžbine”, na kraju je istakao Vučić.

Nakon predsednikovog obraćanja, uz intoniranje “Marša na Drinu” izveden je svečani defile.

Numeru “Srce heroja” izveo je hor umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, nakon čega je izveden defile kadetske brigade, a onda i nalet helikoptera ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Okupljeni su mogli da čuju i numeru “Junaci sa Paštrika” u izvedbi solista Katarije Božić, i hora “Stanislav Binički”, a Katarina Božić i Dušan Svilar izveli su muzičku numetu “Glas Srbije”.

Nakon ove numere ispraćena je zastava, čime je svečanost završena.

Podsetimo, u prve oficirske činove promovisano je ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojnu akademiju završilo je 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan kadet iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 17 mladića i devojaka 8. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima uručeni su pištolji sa posvetom.

Program svečanosti uveličalo je učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i Reprezentativnog orkestra Garde.

B92, TANJUG

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Kirbi nazvao ruske zvaničnike prodavcima stajnjaka, zbog terorističkih tvrdnji!

Portparol Bele kuće Džon Kirbi dao je bezobrazluke o ruskim zvaničnicima koji dozvoljavaju ukrajinski trag …