“Zmaj širi krila” – Si pozvao zemlje ŠOS-a da se još snažnije ujedine! – VIDEO

Si je pozvao članice ŠOS-a da rade zajedno na sprečavanju pokušaja spoljnih snaga da izazovu nemire.

Države članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) moraju da rade jedna sa drugom, kako bi sprečile spoljne sile da organizuju obojene revolucije u njihovim zemljama, upozorio je u petak kineski predsednik Si Đinping.

Govoreći na samitu ŠOS-a u Samarkandu, predsednik Si je rekao da bi države članice trebalo da „podrže međusobne napore da zaštite bezbednosne i razvojne interese“, napominjući da svet prolazi, kroz „ubrzavanje promena neviđenih tokom jednog veka“ i da je ušao u fazu neizvesnosti i transformisanosti.

On je dodao da je najvažnije da se „čuvaju od pokušaja spoljnih sila da izazovu obojenu revoluciju i da se zajednički suprotstave mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja, pod bilo kojim izgovorom“, misleći na proteste, koje podržava Zapad i koji imaju za cilj da zbace vlade, u post- sovjetskim zemljama.

Sijeva izjava usledila je u trenutku, kada je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio rastući uticaj „novih centara moći“, koji međusobno sarađuju i imaju kapacitet da osporavaju globalnu dominaciju Zapada.

Kineski i ruski lideri su prethodno razgovarali o spoljnopolitičkim pitanjima na marginama samita, u četvrtak.

Putin je primetio da su nedavni pokušaji da se insistira na unipolarnom svetu poprimili „apsolutno ružan oblik“, koji većina sveta odbija.

On je dodao da se Rusija i Kina zajedno zalažu za „pravedan, demokratski, multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne neka pravila, koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objašnjeno, šta su. ”

ŠOS je savez za ekonomsku integraciju i izgradnju poverenja, koji je osnovan 2001. godine i trenutno je najveći regionalni blok, na svetu.

Sastoji se od osam država – Kine, Indije, Rusije, Kazahstana, Pakistana, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgizije.

Postoje i četiri države posmatrača – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija – koje nastoje da postanu punopravne članice bloka, kao i šest „partnera u dijalogu“ – Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal i Šri Lanka.

Jedna od ključnih tema, o kojima se razgovaralo na samitu u petak, bili su regionalni bezbednosni izazovi, kao i načini za jačanje trgovine i povezanosti među državama članicama usred posledica globalne pandemije i ukrajinske krize.

Boba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …