Džao Liđijan poručio Zapadu: Prestanite da jurite ‘zamišljene neprijatelje’

Kina „krade vašu tehnologiju“, ranije su tvrdili direktori FBI i MI5.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je direktora FBI Kristofera Reja i direktora MI5 Kena Mekaluma, zbog optuživanja Pekinga za krađu zapadne tehnologije i predstavljanje „prožimajuće opasnosti“, po nacionalnu bezbednost.

Takve optužbe su “laži”, saopštilo je ministarstvo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na retkoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu u sredu, Rej i Mekalum su upozorili poslovne lidere da je Kina odlučna da ukrade njihovu tehnologiju i da je vodila hakerski program „veći od onog u svakoj zemlji zajedno“, prema više medijskih izveštaja o tom događaju.

Mekalum je dodao da kineska vlada vrši „prikriveni pritisak širom sveta“ i predstavlja „izazov, koji najviše menja igru“ nacionalnoj bezbednosti SAD i Velike Britanije.

On je dodao da MI5, domaća agencija otprilike analogna FBI, trenutno vodi sedam puta više istraga usredsređenih na Kinu nego 2018.

Dok je šef britanske obaveštajne službe upozorio da se „trenutno dešavaju neprijateljske aktivnosti na tlu Velike Britanije“, Peking je odlučno odbacio optužbe, a njegova ambasada u Londonu označila je te primedbe „potpuno neosnovanim“.

Rej je „izigravao takozvanu kinesku pretnju da ocrni i napadne Kinu“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima u četvrtak.

„Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju“, nastavio je on, dodajući da Kina poziva Vašington, da „prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe“.

Što se tiče Mekaluma, Džao je rekao da su dve vodeće britanske obaveštajne agencije, MI5 i MI6, „obe eksperti za podmetanje špijuna“ i da „pokušavaju da projektuju svoja sramotna dela na Kinu kroz ove lažne, senzacionalne izveštaje“.

„Ovaj šef britanske bezbednosne službe treba da odagna zamišljene demone, napusti mračnu sobu i dočeka sunčevu svetlost… i prestane da stvara zamišljene neprijatelje“, nastavio je on.

Kina se dugo suočavala i odbacivala tvrdnje o sajber kriminalu i industrijskoj špijunaži.

Navodna upotreba kineskih tehnoloških firmi od strane Pekinga za prikupljanje podataka o zapadnim korisnicima, dovela je do toga, da Vašington stavi desetine ovih firmi na crnu listu, a Kina je okrivljena za bezbroj sajber napada i incidenata krađe intelektualne svojine, dokazanih i nedokazanih.

Peking navodno ima zabrinutost da zapadne kompanije možda koriste svoje proizvode za vršenje nadzora u Kini, dok su vozila Tesle navodno zabranjena u odmaralištu Komunističke partije Kine, u blizini Pekinga, uoči letnje konferencije stranke.

Usred tvrdnji i protivtužbi, američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo bi, da se ove nedelje sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, tokom skupa ministara spoljnih poslova G20 na Baliju u Indoneziji.

Blinken je prošle nedelje optužio Kinu, da „nastoji da potkopa međunarodni poredak zasnovan na pravilima“ i očekuje se da će pokušati da izvrši pritisak na Vanga, da smanji rastuće partnerstvo Kine sa Rusijom, prema američkim zvaničnicima.

Kina je do sada odbijala, da osudi Rusiju, zbog njene vojne operacije u Ukrajini ili da podrži sankcije Zapada Moskvi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …