Stiglo naređenje iz Brisela: “Obustavite sve sa Srbijom! Odmah!”

Evropski parlament (EP) zatražiće od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prenose mediji.

Ovo se navodi u nacrtu izveštaja, o novoj strategiji EU, u procesu proširenja, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo, ako se zemlja pridržava sankcija EU protiv Rusije”, navodi se u nacrtu izveštaja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Članovi EP će o ovom dokumentu raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta biće u obliku Rezolucije Evropskog parlamenta. Glasanje o rezoluciji očekuje se u novembru, prenosi RSE. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice ili druge evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga najveća grupacija u EP, već su saopštile da smatraju da EU, ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom, ako ne ispoštuje sankcije EU Rusiji i najavile da će to biti uključeno u predstojeći EP izveštaj, o proširenju.

Srbija je jedina zemlja u regionu, koja nije uvela sankcije Rusiji

Od početka rata u Ukrajini, Evropska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU, jer zemlje kandidati za članstvo u EU treba da postepeno usklađuju svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, uključujući sankcije.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana sve politike uskladile, sa politikama EU.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su prošle nedelje u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Evropska unija je reagovala ističući da je “ozbiljno zabrinuta”, zbog potpisivanja ovog dokumenta i da Srbija time šalje signal “da namerava da jača saradnju sa Rusijom”.

Srbija pregovara, o članstvu u EU, od 2014. godine.

Vladavina prava, kao i odnosi sa Kosovom smatraju se ključnim elementima, koji određuju napredak procesa pridruživanja.

Međutim, od početka rata u Ukrajini 24. februara, odnosi sa Rusijom su takođe postali važni i biće ključni za odluku, o otvaranju novih poglavlja.

B92, RSE

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …