Ukrajina preti ruskim rezervistima: Predajte se ili ćete biti ubijeni!

Šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog rekao je mobilisanim trupama da se predaju ili budu ubijeni.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog poručio je ruskim vojnicima da se predaju ako žele „šansu da žive“, tvrdeći da će u suprotnom biti ubijeni.

Andrej Jermak je u utorak zapretio rezervistima koji stupaju u vojnu službu pod delimičnom mobilizacijom objavljenom prošle nedelje u Rusiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Mobilisani Rusi koji se predaju imaće šansu da zadrže svoje živote. Ostali neće“, napisao je na Tviteru.

Drugi visoki ukrajinski zvaničnici dali su slične izjave otkako je ruski predsednik Vladimir Putin objavio vojni regrut prošle srede.

Sam Zelenski je pozvao mobilisane Ruse da „protestuju, bore se, beže ili se predaju“, tvrdeći da su to bile opcije za njih „da prežive“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u sredu da će tokom mobilizacije oko 300.000 rezervista biti pozvano u oružje.

On je objasnio da su potrebne dodatne trupe da kontrolišu područja pod ruskom kontrolom i 1.000 km linije kontakta sa ukrajinskim snagama.

Rusija je izmenila svoj krivični zakon, čime je dobrovoljna predaja tokom rata postala teško krivično delo.

Ljudima koji su proglašeni krivim za zločin preti kazna do deset godina zatvora prema novom zakonu, koji je prošle subote potpisao predsednik Putin.

Najveća razmena ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, u kojoj je posredovala Turska, dogodila se prošle nedelje.

Među ukrajinskim trupama koje je Moskva pristala da oslobodi bilo je desetine pripadnika neonacističkog puka Azov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …