Rusi avionima bombardovali SBU u Dnjepropetrovsku! – Glavnokomandujućih 35 mrtvih i 40 nestalih! Sledeći na redu, Kijev i Lavov…

Počeli napadi na centre odlučivanja?

Više od 35 radnika Službe bezbednosti Ukrajine poginulo je u udaru na upravnu zgradu Odeljenja u Dnjepropetrovsku, prenose RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

„Prema ažuriranim podacima, kao rezultat visokopreciznog raketnog udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 29. septembra ove godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Više od 35 službenika SBU, uključujući strane savetnike, ubijeno je u zgradi Službe bezbednosti Ukrajine u gradu Dnjepropetrovsku.

Četrdesetak službenika SBU vode se, kao nestali“, navodi se u saopštenju.

Može li se ovo smatrati udarom na „centre odlučivanja“.

Ovi udari se najavljuju od samog početka specijalne operacije ali je kompletno vojno-političko rukovodstvo Ukrajine i dalje na mestu, funkcioniše infrastruktura, koja pomaže prebacivanje naoružanja i rezervi na liniju fronta.

Bilo je, naravno, pojedinačnih slučajeva, na primer, nestanka struje u celoj Ukrajini posle štrajkova, na objektima za proizvodnju električne energije, ali to su samo pojedinačni slučajevi, kada bi to trebalo SISTEMSKI činiti.

Sada je objekat SBU uništen.

Deluje da nije vojni objekat ali izgleda spektakularno.

Glavno pitanje je da li je efikasan?

Zašto ne, vojni objekat? Ovo je služba, koja najaktivnije učestvuje u borbi protiv svog bivšeg stanovništva – primećuje politikolog Aleksandar Dudčak.

— Zaposleni u SBU aktivno učestvuju u pripremi terorističkih napada, na oslobođenim teritorijama i u „velikoj“ Rusiji, u represijama protiv normalnog stanovništva, u operacijama na frontu.

„SP“: – Svaki dan nam javljaju: toliko službenika SBU, toliko oficira, uništeno.

O svakodnevnim gubicima redova Oružanih snaga Ukrajine nema, šta da se kaže. I svi se, ne završavaju, kao da je Kijev već stavio celo stanovništvo pod oružje …

– U ovom konkretnom slučaju – 35 mrtvih i 40 nestalih.

Ovo je ozbiljan gubitak kvalifikovanog osoblja. Ipak, ovo su „mozgovi“ – i oni su mnogo važniji, od obične pešadije.

Rezerve Kijeva za mobilizaciju su i dalje veoma velike.

Čak i ako je na teritoriji, koju kontroliše Kijev ostalo 20 miliona ljudi.

Polovina su muškarci, odnosno 10 miliona, od kojih najmanje 50% može da se pozove – ovo je 5 miliona, odnosno rezerva, koju je Zapad spreman da raspolaže u Ukrajini je i dalje veoma velika.

„SP“: – Zašto su udarili na Dnjepropetrovsk? Ima li tamo kontrolnih centara? Da li su Kijev i Lavov sledeći, na redu?

– Dnjepropetrovsk je veliki regionalni centar sa razvijenom infrastrukturom, smešten na „pogodnoj” udaljenosti, od linije fronta.

I u Kijevu postoje objekti vredni pažnje i u Lavovu.

„SP”: – Ima li osećaja da je ovo još jedna jednokratna PR kampanja u znak odmazde, za Lajmana?

Nakon ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov, došlo je do napada, na objekte za proizvodnju električne energije.

Pa šta?

Šta su postigli, kome su šta dokazali?

– Akcije VS, u najmanju ruku, nazivati PR akcijama, nije umesno.

Ali verovatno, Generalštab ima svoje planove.

Treba da ih pitamo zašto termoelektrane u Ukrajini i železnički čvorovi, punktovi za promenu železničkih parova na granici i dalje rade, postoje mostovi.

Da, ono što je uništeno se obnavlja ali može i ponovo da se uništi.

„Hajde da verujemo Ministarstvu odbrane. Nema video snimaka, koji potvrđuju, čak ni „zamućenih“, ne mogu tačno da kažem kako je bilo“, napominje vojno-politički ekspert Vladimir Sapunov.

– Nema potvrde, ni sa ukrajinske strane. Nadam se da je zaista zadat razorni udarac – a, o mogućnostima takvih udara razgovaraćemo u principu.

– Zgrada SBU, prema normama međunarodnog humanitarnog prava (Prvi dodatni protokol iz 1977. godine, uz Ženevske konvencije iz 1949. godine) je apsolutno legalan vojni objekat.

SBU, uz pomoć stranih instruktora, planira diverzantske i terorističke operacije protiv Rusije – na oslobođenim teritorijama i u drugim ruskim gradovima.

Na početku rata već su vršeni napadi, na zgrade SBU u Harkovu i Nikolajevu.

Naravno, u takvim zgradama postoji određena komandna infrastruktura i dokumentacija.

Druga stvar je da ako su, na početku NVO ove zgrade definitivno predstavljale najvažniji strateški cilj, sada je, najverovatnije, većina dokumentacije već uklonjena, a zaposleni mogu da se okupljaju u rezervnim zgradama.

U, kojoj meri je to tako, obaveštajni podaci treba da utvrde.

U svakom slučaju, udari na zgrade SBU su najvažniji element informaciono-psihološkog ratovanja, medijskog pritiska na neprijatelja.

A ove zgrade su takođe simbol mučenja i ubistva aktivista Ruskog proleća 2014. i kasnije.

„SP”: – Šta je sa uništavanjem infrastrukture? Zašto mostovi i putevi i dalje funkcionišu?

— Nadamo se da će vlasti u bliskoj budućnosti, ne rečima, već delima, odgovoriti na redovna pitanja vojnih stručnjaka, lidera javnog mnjenja, civilnog društva u celini: zašto Oružane snage Ukrajine slobodno prebacuju rezerve preko celokupnu železničku infrastrukturu, koja nije na volšeban način uništena preciznim oružjem, avio-bombama ili kamikaza dronom (hvala iranskim prijateljima, na njima).

Isto je i sa mostovima preko Dnjepra, sa objektima kritične infrastrukture.

Potrebna su dela, a ne reči, jer se ova pitanja postavljaju već šest meseci.

Mislim da je to nedostatak političke volje.

Rusija ima sve mogućnosti da uništi infrastrukturne objekte.

Nešto ali ima dosta municije. Možete koristiti teže i efikasnije.

Dosadašnje odsustvo ovakvih štrajkova sagledava se u kontekstu inertnosti našeg sistema vlasti, manijakalnog pogleda na „zapadne partnere“ i prisustva u strukturama vlasti liberalno-birokratske „odvodne partije“, koja i dalje nada da će se s njima dogovoriti.

I na kraju – ovo je jedan od glavnih razloga nedavnih neuspeha, na frontu.

Boba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …