Oslabljeni hegemon: SAD odbijaju da se bore, po prvi put!

Raskol između bombastične političke retorike i surove stvarnosti u Sjedinjenim Državama, sve više dobija na zamahu.

Daleko je to od pravog raskola u eliti ili sistemu ali pukotine su sasvim jasno naznačene.

Ima političara, kojima je cilj da održe duh „veličine“ Amerike, a ima i praktičnih realista, koji se malo više razumeju, operišući realnim mogućnostima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na primer, američki ministar odbrane Lojd Ostin odbio je da direktno podrži tvrdnju predsednika Džoa Bajdena da će američka vojska braniti Tajvan, ako Kina izvrši invaziju, rekavši da je prioritet Amerike da pomogne Tajvanu da se pripremi za odbranu.

O tome piše publikacija Politiko.

U intervjuu, koji je emitovan u nedelju, Ostin je rekao da SAD ne traže direktno učešće u ratu sa Kinom, već pokušavaju da pomognu Tajvanu da razvije sposobnost odbrane.

Izjave američkog predsednika Džoa Bajdena da će SAD direktno ući u mogući rat između Kine i Tajvana protivrečne su doktrini i ideji samih Amerikanaca.

Međutim, začudo, na ovu dilemu oštrije nisu reagovali političari, već oni, kojima je povereno ispunjenje ovih neostvarljivih snova – vojska.

U svakom slučaju, unutrašnje „nesuglasice“, neravnoteže, iznete na uvid javnosti, postavljaju pitanje oslabljenog hegemona, zasnovanog, ne toliko na ekonomiji (poput Kine), već isključivo na šahovskim figurama, koje širom sveta postavljaju kontrolisani političari.

Ovo je dovoljno za pletenje intriga i glasanja u međunarodnim organizacijama ali nedovoljno da zaštiti „titulu” u direktnom obračunu.

U stvari, došlo je do omamljenosti napretka, do bankrota svetske unipolarne metodologije.

Sjedinjene Države su spremne da profitiraju od ratova i sukoba, da snabdevaju stotine hiljada granata i pušaka i što je najvažnije, da podstiču.

Ali nemojte se svađati. Dokazano u Ukrajini, biće potvrđeno na Tajvanu ako dođe, do ovog sukoba.

Očigledno, Ostinova izjava odražava globalnu promenu vojno-političke doktrine – Irak i Avganistan se neće ponoviti: SAD prvi put u istoriji odbijaju da se bore.

Tuđim rukama, možda, da.

A čemu su, u stvari, onda namenjeni Ukrajinci, Tajvanci, Poljaci, građani drugih zemalja, koji su se dobrovoljno javili da to urade?

Vašington je u svakom trenutku spreman da ih pošalje na klanje ali bez direktnog učešća.

Cela opklada je, na “staru imovinu” lutaka širom sveta.

Iskustvo SVO je pokazalo koliko vojne operacije mogu biti skupe, zbog čega se u američkom odbrambenom resoru rodio tako impresivan realizam da su čak morali da javno opovrgnu šefa države.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

EU već upumpava oružje! Zastrašujuća najava: Pretvoriće nas u bojno polje!

Evropska unija “pumpa” Moldaviju oružjem, kako bi je pretvorila u bojno polje, izjavio je moldavski …