SAD žele da kazne Saudijsku Arabiju i UAE: Stali ste na rusku stranu!

Američki zakonodavci su optužili zalivske monarhije da su „stali na stranu Rusije“.

Tri člana američkog Kongresa predstavila su nacrt zakona, o povlačenju trupa i sistema protivraketne odbrane iz Saudijske Arabije i UAE, kao odgovor na njihovu odluku da smanje proizvodnju nafte.

OPEK+, grupa zemalja proizvođača nafte, dogovorila je u sredu da smanji proizvodnju za 2 miliona barela dnevno, što je 2% globalne ponude.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odluka je doneta, dok zapadne zemlje nastavljaju pokušaje da obuzdaju rusku trgovinu naftom u okviru sankcija, zbog ukrajinskog sukoba, a istovremeno se bore sa rastućim cenama energije, kod kuće.

„Drastično smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i UAE, uprkos uvertiranjima predsednika Bajdena u obe zemlje u poslednjih nekoliko meseci, predstavlja neprijateljski čin prema Sjedinjenim Državama i jasan signal da su odlučili da stane, na stranu Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine“, Demokrate Šon Kasten, Tom Malinovski i Suzan Vajld rekli su u zajedničkoj izjavi, u četvrtak.

Obe zemlje su se dugo oslanjale na američko vojno prisustvo u Zalivu, kako bi zaštitile svoju bezbednost i naftna polja.

Ne vidimo razlog, zašto američke trupe i izvođači nastave da pružaju ovu uslugu zemljama, koje aktivno rade protiv nas.

Ako Saudijska Arabija i UAE žele da pomognu Putinu, trebalo bi da traže njegovu odbranu.

Trojica demokrata su tvrdila da je povećanje cena nafte od strane OPEK+ „izgleda osmišljeno da poveća prihode od izvoza nafte iz Rusije“.

Oni su pozvali zalivske države da pokažu „veću spremnost“ da rade sa SAD, na „porazu ruske agresije u Ukrajini“, ako žele da održe dobre odnose sa Vašingtonom.

Prema Beloj kući, predsednik Džo Bajden je bio „razočaran kratkovidom odlukom“ OPEK+.

Organizacija ujedinjuje većinu svetskih zemalja bogatih naftom, uključujući arapske države Bliskog istoka, Iran, Rusiju, Nigeriju, Venecuelu i Maleziju.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, odbacio je optužbe za povećanje cijena nafte usred energetske krize.

Američki zakonodavci su primetili da je oko 3.000 američkih vojnika stacionirano u Saudijskoj Arabiji i 2.000 u UAE, kao i mlazni lovci F-35 i „drugi sistemi naoružanja“, kojima upravlja američko osoblje.

Rijad i Abu Dabi su među tradicionalnim ključnim saveznicima Vašingtona, na Bliskom istoku.

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju balističkih raketnih presretača Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) UAE i raketnih sistema protivvazdušne odbrane MIM-104 Patriot Saudijskoj Arabiji, u avgustu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …